V pražské Stromovce se poběží Color Run. Barvou si při něm zahází i Eva Samková

3. březen 2015

Pět nejšťastnějších kilometrů na Zemi, takové je motto barevného běhu, který si letos poprvé užijí i sportovci v České republice, konkrétně v pražské Stromovce. Zapojí se do něj tisíce běžců, kteří se přijdou hlavně pobavit a bude mezi nimi i olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková.

„Ze světa tyhle běhy znám, nikdy jsem si je ale nevyzkoušela. Řekla jsem samozřejmě ano,“ neváhala Eva Samková přijmout nabídku organizátorů ve světě známého Color Runu.

Pořadatelé už teď mluví o šesti tisících prodaných startovních číslech. Kdo se chce k těmto nadšencům přidat, má stále ještě možnost, protože kapacita závodu je devět tisíc sportovců. A nikoho z nich nebude stresovat ubíhající čas.

„Není tam žádný dril, na čase nezáleží. Ve Stromovce jsem už běžela Běh pro Světlušku, krásně se tam závodí,“ těší se Eva Samková, až se zařadí po bok téměř dvou milionů lidí, kteří po celém světě už barevný běh za jeho tříletou existenci absolvovali.

Prvotní myšlenka organizátorů ve Spojených státech byla spojená s během v blátě, ale nakonec z toho vznikl ‚závod,' ve kterém létají vzduchem kilogramy barvy.

Účastníci dostanou na startu naplněný sáček a na trati se pak rozpoutá barevná bitva. Mraky drobného prášku k ní přispívají i organizátoři.

„Vůbec mi to nevadí. Nedbám extra na to, abych byla čistá, a v tomhle běhu o házení barvy přesně jde,“ říká Eva Samková.

Stejně jako ostatní bude i rodačka z Vrchlabí dodržovat jediné pravidlo. Na startu musí mít na sobě oblečení minimálně z 88 procent bílé. Všechny barvy, které po sobě budou účastníci házet na trati, jsou čistě přírodní, zdravotně nezávadné a dají se snadno smýt z oblečení.

Color Run získal za svou krátkou dobu existence takové jméno, že někteří neváhají a jedou na něj třeba přes celou Evropu.

„Color Run turistika existuje. Moji známí jeli například až do Portugalska. Věřím, že i my přilákáme zahraniční běžce do Prahy. Závod pořádáme především pro nás, pro Čechy,“ dodává ředitel barevného běhu Petr Manich.

autoři: jam , mau
Spustit audio