V Praze začíná krajinářský festival Landscape zaměřený na pražskou divočinu

21. červen 2018

Šestý ročník mezinárodního krajinářského festivalu Landscape zahájí dnes v 16 hodin koncert nazvaný „Eskalace dobra na Vítkově“. Festival otevírá diskuzi na téma využití veřejného prostoru a městské krajiny.

K vidění bude šest desítek výtvarných děl, instalací a intervencí domácích i zahraničních architektů nebo umělců. Letošní téma přehlídky zní „Objevte pražskou divočinu!" a zaměřuje se na tři hlavní lokality, o jejichž budoucnosti se diskutuje - ostrov Štvanice, Rohanský ostrov a vrch Vítkov.

O festivalu, který potrvá do konce září, mluvila Alena Rokosová nejprve s jeho zakladatelem Danem Mertou. „Tématem je propojení ostrova Štvanice, Rohanského ostrova a vrchu Vítkov. Byla to snaha umožnit lidem navštívit tyto zajímavé lokality, ukázat aktivity, které se tam dějí a nastínit na projektech, co by tam mohlo být v budoucnu, “ říká zakladatel festivalu a ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta.

Nezastihnutelný, Alice Frydrychová a spol.

Koordinátor festivalu Jakub Hepp přirovnává Landscape k urbánní akupunktuře, při které tvůrci zapichují jehly do bolavých míst města, snaží se podnítit diskusi a iniciovat pozitivní změny v organismu české metropole. „Lokality jsme vybrali podle toho, co už naznačuje samotný název. Považujeme je za divočinu svého druhu. Někde to může být divočina, která má půvab, jinde divočina sociálního charakteru. Tato tři území jsou velké celky zeleně, které by spolu měly nějak komunikovat. Snažíme se o nějakou prostupnost území.“

Posed, Poseď, Jakud Med, Johana Šimčíková

Na Štvanici se například otevře zchátralá Fuchsova kavárna a na Rohanském ostrově v Přístavu 186 00 bude nově Plovárna ve druhém patře. Ta vznikla z podnětu Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu a krajinářská architektka Jana Pyšková o ní říká: „Plovárna ve druhém patře vznikla z původního nápadu, že vytvoříme jakousi říční zahradu, protože to je právě místo, které je těsně u řeky. Když jsme na místo přišli, zjistili jsme, že jsme sice pět metrů od řeky, ale deset metrů nad ní, na šikmém strmém břehu, takže se nikdo z nás k řece nedostane. Uvědomili jsme si paradox, že velká část pražských břehů zejména v centru je nedostupná.“

39. WC CZ VÍTKOV, Kurt Gebauer, Žanda Gebauer

Součástí festivalu je i několik doprovodných výstav, ve všech lokalitách se budou konat komentované prohlídky a na podzim chystají organizátoři především přednášky a debaty.

Spustit audio