V Praze rapidně přibývá zájemců o práci. O jedno místo se ucházejí desítky lidí

19. srpen 2013
Zprávy

V české metropoli už se práce neshání tak snadno jako dříve. I když nezaměstnanost je v Praze stále nejnižší v zemi, přetlak na pracovním trhu tu výrazně narůstá. Čtyřicet čtyři tisíc nezaměstnaných se tu v současnosti může ucházet o pouhých osm tisíc volných míst.

„Jsem novinářka. Uzdravila jsem se po dlouhodobé nemoci a hledám práci. Mám dvě děti, máme rodinu a potřebuji si najít zaměstnání, abychom mohli přežít,“ říká žena, která na jednom z přeplněných pražských úřadů práce čeká, až na ni přijde řada.

Pohledu na dlouhou frontu uchazečů odpovídá i nelichotivá statistika.

„Pokud jde o počet uchazečů o zaměstnání, respektive jejich nárůst v průběhu posledních pěti až šesti let, tak ten nárůst je markantní. Zatímco v roce 2007 bylo evidováno 19 653 uchazečů, tak letos jsme se už dostali na více než 43 000,“ vysvětluje Kateřina Beránková, tisková mluvčí Úřadu práce v Praze.

Od začátku ekonomické krize se tak počet uchazečů o práci v pražském regionu více než zdvojnásobil. Podle Romana Chlopčíka z ministerstva práce a sociálních věcí sehrávají v růstu nezaměstnanosti vedle špatné hospodářské situace roli i další faktory:

„V Praze se zvyšuje počet obyvatel. Praha přitahuje daleko větší počet lidí, kteří tady potom jsou na úřadu práce evidování, shánějí zde práci, shánějí zde zaměstnání,“ domnívá se Roman Chlopčík.

I když situace v hlavním městě není ideální, podle Ondřeje Nývlta z Českého statistického úřadu je v porovnání s ostatními kraji stále velmi dobrá. Nezaměstnanost se tu pohybuje na hranici pouhých tří procent:

„Práce bohužel je málo, ale je jí stále ještě tolik, že je možné alespoň v minimální míře uspokojit nároky lidí, kteří se alespoň částečnou participací na trhu práce účastnit chtějí,“ dodává Ondřej Nývlt.

Nezaměstnanost v červenci stoupla na 7,5 z červnových 7,3 pct.

Podle Romana Chlopčíka z MPSV by se měla situace na pražském trhu práce pomalu zlepšovat. Důležité podle něj je, aby uchazeči o zaměstnání v aktivním úsilí najít si práci nepřestávali.

„Je třeba vytrvat, snažit se a nepodléhat skepsi po prvním, druhém, třetím odmítnutí, ale pokoušet se dál tu situaci řešit,“ zdůrazňuje Roman Chlopčík.

I přes nepříznivou situaci věří v konečné uplatnění na pražském trhu práce i sami nezaměstnaní, mezi nimi například Richard Samselli.

„Člověk, který má zájem o práci a bude vykonávat práci, aby zaplatil své účty, tak si tu práci během kratší nebo delší doby určitě najde. Nemyslím si, že je to až tak strašný. Jsem přesvědčený o tom, že práci si určitě najdu,“ uzavírá s nadějí Richard Samselli.

autoři: Marína Dvořáková , Markéta Kaňková
Spustit audio

Více z pořadu