V Poličce začíná 7. ročník festivalu pantomimy a fyzického divadla. Přivítá legendu světové pantomimy

18. září 2018

Pořadatelé Mime Festu ve východočeské Poličce už po sedmé zvou na pětidenní festival současné pantomimy a fyzického divadla.

Je možné uniknout minulosti? Ptají se Žítkovské bohyně pod Palmovkou

Žítkovské bohyně

S divadelní adaptací románu Kateřiny Tučkové „Žítkovské bohyně" přichází po Městském divadle Zlín a Městském divadle Brno další scéna - pražské Divadlo pod Palmovkou.

Od 18. do 22. září v Poličce vystoupí nejen mimové, ale také představitelé divadla masek, fyzického divadla nebo nového cirkusu. Zahájení bude v gesci francouzského Théâtre du Mouvement a španělského divadla La Mecànica. O programové nabídce mluvila Veronika Štefanová s uměleckým ředitelem festivalu Radimem Vizvárym.

„Náš obor pantomimy v posledních letech zaznamenává malý počet umělců, kteří se mu věnují, což má vliv na celou komunitu, protože postrádáme nějakou kontinuální spolupráci. Proto se snažíme motivovat mladé lidi a studenty, aby se toho žánru nebáli.“

Rok od roku je tedy složitější nacházet pro tento festival představení. „Letos bylo opravdu náročné vybrat do celého programu ryze pantomimická představení, protože těch představení vzniklo málo. Dramaturgie přirozeně reflektuje současný stav pantomimy.“

Milan Sládek

Obrazem tradiční pantomimy bude vystoupení Milana Sládka. Jeho představení Křížová cesta bude uvedeno v kostele sv. Michala. „Milan Sládek je legenda světové pantomimy. My tuto legendu chceme poctít. Mám obrovskou radost, že přijede a ukáže, že pantomima nepotřebuje světla, obrovskou scénografii a velkolepou hudbu. A to intimní prostředí kostela vybízí k tomu, že se soustředíme pouze na ten lidský potenciál,“ říká umělecký ředitel Mime Festu Radim Vizváry.

Spustit audio