V podzemí svatovítské katedrály začal jarní úklid. Potřeba je kompletní zásah restaurátorů

22. březen 2016

Vrstva prachu dodnes pokrývala sarkofág Karla IV. Teď se ale v podzemí svatovítské katedrály v Praze pilně uklízí. Důkladné restaurování a čištění čeká celou královskou hrobku i přilehlé prostory.

Ve spletitých chodbách pod chrámem svatého Víta zní hukot vysavače. Kovový sarkofág Karla IV. je nejprve třeba důkladně vyčistit, říká kameník Miroslav Záleský.

„Je to běžný prach, který se sem občas dostane díky tomu, že sem jednou za čas někdo přijde. Je potřeba ho odstranit, aby mohlo následovat další čištění,“ vysvětluje.

Práce je ale v podzemí mnohem více. „Probíhá tu kompletní restaurátorský zásah, který zahrnuje restaurování historického zdiva a veškerého vybavení, takže je to poměrně komplikovaná a náročná akce,“ potvrzuje památkový specialista Petr Měchura.

Nad několika sarkofágy českých panovníků na štaflích stojí mladší kolega mozaikáře Františka Tesaře. Celý strop hrobky je totiž pokrytý drobnými kamínky, které musel František Tesař obnovit.

„Složité na této restaurátorské práci bylo, aby bylo použité původní sklo, které pořád mám jako mozaiku už padesát let ve svých skladech,“ popisuje.

Ve vedlejší místnosti zatím syčí pára a stoupá až ke klenutým stropům komorní místnosti. Právě parní technologií se tady čistí prachem zanesené zdivo.

Restaurátor Miloš Gavenda mezitím s drobným dlátem opracovává staré náhrobní kameny. Takzvané náhrobníky sem při úpravě hrobky instaloval Kamil Hilbert na přelomu 20. a 30. let minulého století.

Veškeré práce v podzemí katedrály by měly skončit 30. dubna. Poté bude znovu zpřístupněno veřejnosti.

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha
Spustit audio