V podmořském světě našel své nebe. Do kin vstupuje životopisný snímek o Jacquesu Cousteauovi

Jeho snem bylo stát se pilotem. Po autonehodě se vše změnilo a začal se potápět. V podmořském světě si našel Jacques Cousteau vlastní nebe. Začal o něm vytvářet filmy, které sledovali lidé po celém světě. Do českých kin vstupuje tentokrát film o něm samotném – životopisný snímek Odysea.

„Potápěči získali svobodu pohybu v prostoru, teď bychom řekli ve 3D. Proto se mezi hladinou a dnem moře můžeme vznášet. Nejsme vázáni ne jedno místo, na loď, ale potápěč se může zcela autonomně pohybovat,“ popisuje oceánolog Zdeněk Ďuriš, jak pomohl Jacquse Cousteau v objevování života pod mořem.

Podívejte se na trailer k filmu Odysea:

Vývoj dýchacích nástrojů a konstrukce ponorek a hlubokomořských kamer ale nebyly jediným přispěním francouzského dobrodruha. Do paměti se mnohým zapsal jako filmař. Natáčení dokumentů byla náročná a nákladná, otázky ekologie tak Cousteau ze začátku moc neřešil. S novým přístupem mu pomohl syn Philippe.

„Jacques Cousteau se musel podvolit pravidlům showbyznysu tak, aby udržel svůj tým. Philippe Cousteau byl opravdu ve stínu svého otce a možná měl větší prostor sledovat tyto záležitosti i z pozice mladšího člověka, který už to vidí trochu jinak,“ popisuje Ďuriš.

Jacques Cousteau byl také vizionář. Měl kolem sebe tým schopných lidí a pomocníků - včetně synů Philippa a Jeana-Michela nebo manželky Simone, kterou ve filmu hraje Audrey Tautou. Životopisný snímek Odysea vstupuje do českých kin 12. ledna.

autoři: jpr , Ondřej Bambas
Spustit audio