V Plzni se rozjely pravidelné cyklovyjížďky pro seniory

15. červen 2020 07:20
Zprávy

Plzeňská nezisková organizace Bikeheart začala v roce 2018 pořádat cyklistické vyjížďky. Novinkou od letošního roku jsou vyjížďky určené pro aktivní seniory. Cílem projektu je umožnit starším lidem prožít něco nového, stát se součástí skupiny nadšených cyklistů nebo poznat nové přátele.

„Věkovou hranici jsme stanovili na 65 let, ale rozhodně nikdo nebude na startu kontrolovat občanské průkazy. Pokud se někdo cítí býti aktivní seniorem, bude vítán,“ řekla mluvčí spolku Vendula Mirošovská. Mohou tedy vyjet i mladší cyklisté, ale je třeba počítat s tím, že tempo vyjížďky bude vždy určovat trasér a také většina cyklistů ve skupině.

Trasér je průvodce, který je zkušený cyklista, všechny trasy zná zpaměti a dokáže si poradit s drobnými technickými defekty, případně i se zdravotními problémy, které by na trase mohly vzniknout.

Bikeheart je nezisková organizace, která pořádá akce pro cyklisty všech výkonnostních i věkových skupin. Cílem aktivit a služeb organizace je zlepšovat život cyklistů v ČR. Kromě vyjížděk na horských i silničních kolech, pořádá i tzv. offbike akce - kurzy první pomoci, přednášky s osobnostmi české cyklistiky, cyklobazárky a podobně.

„Trasy jsou naplánovány po celém Plzeňském kraji. Většinou se jedná o 40 až 55 kilometrů. Je to trasa na celý den, dělají se přestávky na občerstvení. Myslím, že je to optimální,“ dodala Vendula Mirošovská.

Náhradní duši a přilbu s sebou!

Maximální počet je 10 účastníků. Organizátoři nechtějí, aby skupina byla příliš velká kvůli provozu. Vyhnou se tak i případným velkým výkonostním rozdílům. „Máme registrační formulář na webových stránkách. Když se lidé přihlásí dopředu, budeme rádi. Trasér bude vědět, s kolika lidmi může počítat. S sebou na cyklovýlet je potřeba vzít náhradní duši, přilbu a peníze na občerstvení. Účastníci mohou jet i na elektrokole,“ doplnila mluvčí spolu Bikeheart.

Seniorská vyjížďka se koná i v úterý 16. června 2020. Odjíždí se v 9:30 od sokolovny ve Štruncových sadech v Plzni, místa jsou ještě volná.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio