V Opavě se znovu vyhrotil spor mezi nájemníky v centru města a magistrátem

20. červen 2018
Zprávy , Zprávy

Ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava už delší dobu sledujeme spor mezi nájemníky v centru Opavy a tamním magistrátem. Jde o nutnou rekonstrukci zchátralého panelového domu. Nájemníci se odmítají vystěhovat, protože podle nich stačí jen menší úpravy. Případ už míří k soudu.

Miroslava Žaloudková, jedna z nájemnic domu na Horním náměstí hned vedle radnice se znovu snažila na jednání opavského zastupitelstva zastavit plány na vystěhování domu. Jak říká, většina sousedů chce jen nová okna a fasádu.

„My starší to tak máme, že než jdeme do důchodu, tak to si ještě pořídím, to si spravím, tam si zajdu. Všechno jsme to udělali, teď jsme v důchodu a teď o to všechno máme přijít?“ ptá se paní Žaloudková.

Problém je v tom, že podle nájemní smlouvy město nikoho bez dohody vystěhovat nemůže. „Špatná okna ale nikdo neřeší, proto se budeme bránit žalobou do 14 dnů,“ potvrdila další z nájemkyň Jana Vavrečková. „Nedostali jsme vlastně žádnou konkrétní odpověď na stížnosti ani na petici,“ dodala.

Plán města se nemění, reagoval primátor Opavy Radim Křupala (ČSSD). K tomu, aby se stala z nevzhledného bytového domu v jádru města zajímavá stavba, musí podle něj projít kompletní přestavbou bez nájemníků. Spoléhá na postupné schůzky a vyjednávání.

„Máme naplánovány další schůzky, takže budeme jednat s dalšími nájemníky. Věřím, že i s těmi současnými nakonec najdeme nějakou společnou řeč a najdeme nějaké řešení, které by jim vyhovovalo, a opravdu by šli do toho lepšího bydlení, než jsou v současném,“ dodává primátor.

Dva nájemníci podle jeho slov už s přestěhováním souhlasí. Jestli spor opravdu skončí u soudu, budeme sledovat.

autor: mrk
Spustit audio

Související