V Olomouckém kraji se rozšířily chráněné vydry. Loví ryby i v chovných rybnících

16. duben 2018

Rybáři v Olomouckém kraji požádali letos krajský úřad už o půl milionu korun jako náhradu za škodu způsobenou vydrami. Chránění predátoři loví nejen v řekách, ale i v chovných rybnících. Podle ochranářů přírody ale za řadou mrtvých ryb vůbec nemusí být vydra. Ve vodě zabíjí i norek americký.

Stojíme na břehu rozlehlého rybníka Hamry na Prostějovsku. Právě tady se letos poprvé objevila vydra. Potvrdil to prostějovský rybář Pavel Müller, který k rybníku jezdí krmit ryby: „Zjistili jsme stopy od vydry. Nevíme, jestli jsou dvě, ale předpokládám, že minimálně jedna. Zjistili jsme i vstup pod lední pokrývku. Byla tam vydrou udělaná díra.“

Jakou škodu vydra rybářům způsobila, podle něj není jasné, protože je rybník velký. „Na menší vodní ploše se to pozná samozřejmě snáze, protože to ta vydra nedokáže všechno tak pěkně uklidit,“ dodává Müller.

Naopak vyčíslenou škodu mají rybáři na Přerovsku. „Teď zrovna tady mám napsanou žádost o náhradu škody,“ ukazuje Alexandr Majer z přerovského rybářského svazu. Bude žádat o víc než 20 tisíc korun. Žádosti posílá pravidelně. „Shodou okolností se tento rybník nachází vedle náhonu Strhanec u Oseka nad Bečvou. To je, řekl bych, taková jejich dálnice, kde hledají nejpřijatelnější způsob chycení potravy,“ vysvětluje Majer.

Dalším predátorem je norek americký

Peníze za škody na chovných rybnících vyplácí rybářům Olomoucký kraj. „Zatímco například v roce 2011 Olomoucký kraj vyplácel náhradu za škody způsobené vydrou ve výši 7 tisíc korun. V prvních měsících tohoto roku eviduje úřad žádosti za více než půl milionu,“ uvedla krajská mluvčí Eva Knajblová.

Zákonem chráněná vydra se v Olomouckém kraji rozšířila poté, co ochranáři převezli některá zvířata z jižních Čech na Jesenicko. „Vydra je druhem teritoriálním, čili se nepřemnoží. Můžou se šířit, ale nemůžou se nikdy přemnožit,“ vysvětluje Jiří Šafář z Agentury ochrany přírody.

Řadu škod přičítaných vydře má podle něj na svědomí úplně jiné zvíře, a to norek americký. „To je prvek, který do naší přírody absolutně nepatří. My bychom byli rádi, kdyby zmizel. Ubylo by škod takzvaně způsobených vydrou. Nejhorší je, že ten norek sežere úplně všechno, on bere i raky a žáby,“ dodává zoolog Šafář.

autor: tas
Spustit audio