V Novém Městě na Moravě cyklisté mohou zkoušet i adrenalinový pumptrek

21. říjen 2018 06:20

V Novém Městě na Moravě mohou jezdci na kolech začít zkoušet nový adrenalinový areál, takzvaný pumptrek.

Sportoviště s uměle vytvořenými valy a zatáčkami vzniklo na 2000 metrech čtverečních u Vysočina Arény, kde už fungují terénní tratě pro rekreační bikery. Na investici za 2,8 milionu korun přispěl městu dvěma miliony kraj. Vyplývá to z údajů, které poskytli kraj a novoměstský starosta Michal Šmarda (ČSSD).

Sportoviště s asfaltovým povrchem, které se podle údajů kraje svými parametry aktuálně řadí mezi největší svého druhu v Česku, bude oficiálně otevřeno na jaře. „Už teď, když si někdo chce zajezdit, tak může,“ řekl Šmarda. Město bude zároveň provádět závěrečné práce, jako je úprava okolní zeleně. Menší pumptreky jsou podle údajů kraje na Vysočině v Lukách nad Jihlavou, ve Vilémově a od letoška i Jemnici.

Nové Město na Moravě vešlo do povědomí bikerů díky Světovému poháru horských kol. Snahou podle Šmardy je to, aby lidé viděli, že se nejedná jenom o závody, ale že si jízdu na různých tratích mohou sami vyzkoušet.

Vytvoření 30 kilometrů dlouhé sítě rekreačních tras v lese vedle sportovní Vysočina Arény stálo skoro deset milionů korun. Městský projekt dokončený na podzim 2014 dotovala unie. Přibývání zájemců o cyklistiku je podle starosty v posledních letech znatelný. „Ale aby to fungovalo, musíme to pořád zkvalitňovat a přicházet s něčím novým,“ řekl.

Tratě pumtreku podle krajského cyklokoordinátora Petra Stejskala umožňují začátečníkům získat správné návyky pro jízdu v terénu, obsahují ale i obtížnější pasáže. Jezdci používají místo šlapání jako hnací sílu kola pumpování, tedy pohyb nahoru a dolů.

zdroj: ČTK
Spustit audio