V nové sezoně České filharmonie vystoupí i rozhlasoví symfonikové

28. srpen 2003

Slavnostním zahajovacím koncertem 7. září 2003, který bude věnován výročí narození Antonína Dvořáka, zahájí Česká filharmonie svou 108. koncertní sezonu. Bohatý program všech abonentních cyklů akcentuje tentokrát především českou hudbu a domácí sólisty. Do nové sezony spadá totiž i rok 2004, kdy - jak to bývá obvyklé v letech končících na "čtyřku" - vzpomínáme výročí některých předních českých hudebních skladatelů.

Před lety se slavíval Rok české hudby, tentokrát se v kulturních institucích, včetně filharmonie, připravuje projekt Pocta české hudbě. V této souvislosti připomene Česká filharmonie i skladby některých méně hraných domácích autorů a chystá také další novinku: do svých abonentních cyklů zve jako hosty další přední tuzemská tělesa, např. SOČR, FOK, Komorní filharmonii Pardubice a jiné.

Sólistou prvního koncertu bude klavírista Martin Kasík

Sólistou prvního koncertu sezony je klavírista Martin Kasík, který přednese Dvořákův Koncert g moll pro klavír a orchestr. S Českou filharmonií vystoupí během roku mnoho dalších atraktivních instrumentalistů - z domácích připomeňme např. houslisty Gabrielu Demeterovou, Pavla Šporcla a Bohuslava Matouška, violoncellistu Jiřího Bártu, flétnistu Jiřího Válka, harfistku Kateřinu Englichovou. Ze zahraničních přijedou klavíristé Garrick Ohlsson, Alexander Toradze či Christina Ortiz, houslisté Atiko Suwanai a Jennifer Koh.

První čtyři koncerty nového šéfdirigenta budou v říjnu, vedle něj zůstává nadále hlavním dirigentem orchestru Vladimír Válek. Program nabízí i řadu předních dirigentů z domova i ze zahraničí: Jiřího Bělohlávka, Petra Altrichtera, Jiřího Kouta, Paava Järviho, Serge Bauda, sira Johna Elliota Gardinera, Andreje Borejka, Gerda Albrechta (generální ředitel České filharmonie prof. Václav Riedelbauch věří, že tímto vystoupením a také přípravou nových nahrávek s ČF opadnou vlny někdejších vzájemných nedorozumění), Nevilla Marrinera atd.

Sir Neville Marriner

V nadcházející sezoně čeká orchestr také spolupráce s řadou vynikajících pěveckých sólistů a s Českým filharmonickým sborem.

autor: ap
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.