V multietnickém světě

20. srpen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Proč některá města přitahují určité národnosti? Karlovy Vary se pomalu proměňují v ruské město, v Paříži mají obrovskou arabskou menšinu a Berlín má pro změnu svoji tureckou čtvrť Kreuzberg. Nad otázkami migrace a soužití v multikulturní společnosti se zamýšlí Marina Feltlová.

0:00
/
0:00

Během svého prázdninového putování po naší vlasti jsem zavítala mimo jiné i do Teplic v severozápadních Čechách. Překvapilo mne, že zrovna v tomto městě se usídlila početná arabská menšina. Na ulicích potkáváte ženy zahalené v tradičních černých burkách. Zpravidla kráčí několik kroků za svými manželi, jak si to žádá jejich mrav, a věnují se dětem. Obdivuji, jak jejich ratolesti, když se rozběhnou po parku nebo dovádějí na hřišti, pokaždé rozpoznají tu svou správnou mámu. Vždyť vypadají všechny stejně. Vidět jsou jen oči.

Jak je tak pozoruji, přemýšlím, proč se jim zalíbilo zrovna v lázeňských Teplicích. A proč jsou Karlovy Vary pro změnu oázou Rusů. V jejich případě by to mohlo být z historických důvodů. V klasických románech z 19. století najdeme často zmínku o pobytech ruských šlechticů v Karlsbadu.

V poslední době v Česku přibývá i mongolských enkláv. V Plzni, Blansku, Havlíčkově Brodě nebo Pardubicích. U nich je výběr nového domova pochopitelnější. Jedou za prací, takže vybírají hlavně podle pracovních příležitostí.

Je zajímavé, že i ve světě se národnostní menšiny ve větším počtu soustřeďují jen do určitých měst, a to nejen v závislosti na trhu práce. Čínské město uvnitř města - takzvaný Chinatown najdeme v New Yorku, Vancouveru nebo Los Angeles. Turky pro změnu přitahuje Německo. Proslulá je berlínská čtvrť Kreuzberg. A tak bych mohla ještě dlouho pokračovat.

Na čem to všechno záleží, skutečně nevím. Nemám k dispozici žádný sociologický průzkum. Ale ještě zajímavější by bylo zjistit, proč v některých místech dokážou tyto etnické menšiny žít společně s většinovým obyvatelstvem v klidu a míru a proč to jinde nejde. Vzpomeňme na problémy, s jakými se dnes a denně potýká Francie, kde žije početná muslimská menšina. O Bosně ani nemluvě. Na druhou stranu v Německu je soužití s Turky zcela bezproblémové.

Vzhledem k tomu, že se uspokojující odpovědi na své otázky asi nedočkám, nezbývá mi než doufat, že se i přes všechny nesnáze, které v multietnickém světě vznikají, nestaneme xenofobním národem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.