V Mariánských Lázních Chopin, v Praze Struny podzimu

12. srpen 2006

K Chopinovu festivalu, příjemné hudební slavnosti v západočeských Mariánských Lázních, patří zvyklost, že akce téměř pokaždé připomene nějaké "chopinovské" výročí či jinou spřízněnou hudebně-historickou událost. Daří se to už 47 let.

Právě toto číslo má festival, věnovaný převážně klavírní tvorbě, v záhlaví svého letošního ročníku (19. - 26.8. 2006). Tentokrát akcentuje 170. výročí Chopinova pobytu v Mariánských Lázních v červenci 1836. S úctyhodnou pravidelností se festivalu daří získat hudebníky zvučných jmen, i když finanční možnosti organizátorů nejsou velké. V tomto roce přijede z USA slavný pianista Eugen Indjic, Argentinec Sebastian Forster, dirigenti Andreaa S. Weiser z Německa a Jerzy Salwarowski z Polska a švýcarský pianista Cédric Pescia. Na programu jsou i recitály prezidenta festivalu Ivana Klánského a Martina Kasíka, který patří k nejtalentovanějším Klánského žákům na HAMU. Kromě Městského divadla, kde bude většina koncertů, jsou posluchači zváni na matiné Epoque Quartetu na zámek Kynžvart či na výstavy věnované Chopinově pobytu v západočeských lázních či odrazu jeho hudby v dílech českých umělců.

Koncerty na zámku Kynžvart

Klasiku i jazz, tradici i experiment slibují Struny podzimu (Praha 24.9. - 19.11. 2006). Festival letos vstupuje do druhého desetiletí své existence a proběhne v atraktivních pražských kulturních sálech: v Národním a Stavovském divadle, v kostele sv. Anny, Rudolfinu a Muzeu české hudby. Tradičních devět hudebních večerů je řazeno do tří festivalových řad: Inspirace - Crossover - Osobnosti. Přijedou známé a zároveň velmi různorodé hudební osobnosti a soubory. Festival zahájí "kosmopolitním kabaretem" zpěvačka a herečka Ute Lemperová, považovaná za nástupkyni Marlene Dietrichové, která zazpívá německé songy z období tzv. výmarské republiky (Weill, Brecht), francouzské šansony (Brel, Piaf) i písně Elvise Costella či Toma Waitse; Brad Mehldau přiveze "jemný jazz" i coververze skladeb Beatles či Burta Bacharacha; publikum zažije současnou podobu Mozartovy opery Don Juan in Prague (úprava a režie David Chambers), která bude mít světovou premiéru 22. října ve Stavovském divadle a jako Dona Elvíra v ní vystoupí Iva Bittová; hobojista Maurice Bourgue zahraje s dalšími instrumentálními sólisty i soubory hudbu B. Martinů, F. Poulence, W. A. Mozarta a P. Schulhoffa; Eva Urbanová sestavila recitálový večer ze svých neoblíbenějších árií z oper A. Dvořáka, B. Smetany, G. Pucciniho. V programu Českého klarinetového kvarteta Ozvěny z kamene zazní klasická i etnická hudba, jazz i nejnovější styly elektronické scény, páteří repertoáru souboru je však objevně využitá barevnost klasických hudebních nástrojů.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio