V Lomnici nad Lužnicí prodali 560 kilo masa z Polska, které může být nakažené salmonelou

25. únor 2019 17:04

Do Česka se z Polska dostalo dalších 1 164 kilogramů hovězího masa, které může být nakažené salmonelou. Asi 560 kilogramů z této závadné šarže se prodalo v obchodě v Lomnici nad Lužnicí.

„My jsme se od kolegů z jižních Čech dozvěděli, že přibližně polovina té celkové zásilky, jedná se o 560 kilo, putovala ze skladu ve středních Čechách do Lomnice nad Lužnicí. Zde bylo toto množství prodáno v řeznictví koncovému zákazníkovi,“ potvrdil tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Další stovky kilogramů masa z této dodávky směřovaly do restaurací na Moravě.

Maso pochází ze stejné šarže a místa jako už dříve dovezených 700 kilogramů, ve kterém testy odhalily bakterie salmonely. Vyjma 50 kilogramů se už veterinářům podařilo všechno maso dohledat, sdělil ČTK Petr Vorlíček.

Plošné kontroly polského hovězího považuji za nadstandardní, říká agrární analytik Petr Havel

Hovězí maso nakrájíme na menší kostičky, vepřové na větší kostičky (různé velikosti kvůli délce vaření masa)

České ministerstvo zemědělství zavedlo plošné kontroly polského hovězího masa. Poláci taková opatření považují za přehnaná, podobný názor zastává i agrární analytik Petr Havel. Ten ve Dvaceti minutách Radiožurnálu mimo jiné připomíná, že taková opatření mohou vytvářet bariéru v obchodu.

Od chvíle, kdy vypukla aféra s polským hovězím, kdy se údajně na jatkách v Mazovském vojvodství zabíjely nemocné krávy, odebrali čeští veterináři 198 vzorků masa. K neděli jich bylo vyšetřeno 114, z toho byl jeden pozitivní. Kvůli němu poté Česká republika zavedla mimořádná veterinární opatření.

Hovězí maso z Polska od čtvrtka nesmí být uváděno na trh před kontrolou v akreditované laboratoři na bakterie salmonel. Nová zásilka přišla do České republiky ještě před platností mimořádných opatření.

autor: Mária Pfeiferová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související