V Litomyšli je vždy neopakovatelná atmosféra, těší se varhaník Aleš Bárta

13. červen 2014

První den festivalu Smetanova Litomyšl bude mimo jiné patřit sólovému recitálu předního českého varhaníka Aleše Bárty. Třiapadesátiletý hudebník koncertoval ve většině západoevropských zemí, ale také v Rusku, USA nebo Japonsku. Do Litomyšle se těší na atmosféru i místní varhany.

„Litomyšl je velká výzva, protože je tam vždy neopakovatelná atmosféra. Nevím, jestli tam je nějaký genius loci, ale vždy je to výjimečné,“ říká o svém návratu na Smetanovu Litomyšl přední český varhaník Aleš Bárta.

Na festival letos přijíždí s programem sestaveným z varhanních přepisů skladeb významných ruských autorů.

Jinak než skrze přepisy by se k ruské hudbě totiž nedostal: „Varhany v Rusku nemají tradici, protože v pravoslavných kostelech varhany nejsou. Aspoň cestou přepisu slavných skladeb se dostávám k ruské hudbě,“ vysvětluje varhaník.

S přepisy skladeb pro varhany má Aleš Bárta vlastní zkušenost. Sám pro ně totiž upravil tři symfonie Antonína Dvořáka - a to sedmou, osmou a devátou. „Musím mít výborný klavírní výtah, partituru a nahrávku. Není to tak, že bych po nocích seděl u psacího stolu. Hraju z klavírního výtahu, ve kterém něco měním, dělám poznámky a přidávám,“ popisuje Aleš Bárta.

Do Litomyšle se těší i kvůli místním varhanům. „Je to velký čtyřmanuálový nástroj s bohatou zvukovou dispozicí, spoustou jazykových rejstříků, dokonce tam jsou i španělské trumpety,“ ví zkušený hudebník.

Na festivalu Bárta vystoupí v Kapitulním chrámu Povýšení svatého kříže. Hraní v kostelích má ale jednu zásadní nevýhodu: „Na varhaníka není vidět. Někdy je to škoda, protože nikdo nevidí, co všechno musí u hracího stolu dělat,“ usmívá se.

Po litomyšlském recitálu čeká Aleše Bártu náročný koncertní program, mimo jiné i řada zahraničních zájezdů s Českou filharmonií. Nahrávat se ale v dohledné době nechystá: „Nemám před sebou žádný projekt. V průběhu několika bych ale chtěl natočit kompletní dílo Césara Francka a dvě stěžejní díla Oliviera Messiaena,“ plánuje Aleš Bárta.

autoři: Markéta Kaňková , vman
Spustit audio