V Libereckém kraji sněží a fouká vítr, kamiony mají potíže

18. leden 2018

Na hlavních tazích Libereckého kraje leží sníh a můžou klouzat. Intenzivně sněží a fouká vítr. Problémy můžou mít hlavně kamiony ve stoupáních, řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Pro nákladní auta nad 3,5 tuny zůstává uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a do Polska, pro auta nad šest tun je na Liberecku neprůjezdná také silnice přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Řidiči musí přes Frýdlant.

„V terénu jsou všechny sypače, nejhorší je situace na chemicky udržovaných úsecích, protože ještě v 11:00 hodin byly silnice holé a mokré, a jak na to napadl vlhký sníh, tak se ve stoupáních nebo tam, kde je větší provoz, sníh najel do formy zmrazků. Předpokládám, že zase budou mít problémy bohužel kamiony, hlavně na horách to může působit komplikace,“ popsal situaci na silnicích Pospíšil. Odklízení sněhu komplikuje vítr, který na mnoha místech silnice znovu zafoukává a v horách může vytvářet na sněhové jazyky a závěje.

Na hlavních tazích leží většinou rozbředlá vrstva sněhu a řidiči by podle Pospíšila měli jezdit obezřetně a pozor si dát hlavně v zatáčkách a na křižovatkách. Po kraji přibývá dopravních nehod, zatím se většinou obešly bez zranění. V centru Liberce se půl hodiny po poledni střetl autobus s osobním autem, obešlo se to ale bez zranění. Srážku dvou aut řešila ve stejné době policie v Jablonci nad Nisou. Uvízlý kamion u Frýdlantu komplikuje provoz na silnici 13.

Kvůli sněhu zůstává pro nákladní dopravu uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Silnice se v posledních letech při sněžení pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů preventivně uzavírá. K zablokování dopravy na tomto úseku stačí jediný kamion uvízlý v kopci.

„Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic v kraji na starosti. Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod v Hrádku nad Nisou po silnici 35.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související