V klotovém plášti aneb Knihkupecký pult za protektorátu

23. červen 2019

Rozhlasová kompozice o každodennosti ve dvou pražských knihkupectvích v čase německého protektorátu. S bývalými knihkupeckými příručími a dnes esejisty a překladateli Peterem Demetzem a Karlem Krausem rozmlouval a pořad připravil Miloš Doležal. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Březnová okupace roku 1939 a vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava zásadně změnilo život všech jeho obyvatel, jež byli beze zbytku podrobeni válečnému hospodářství. Co však za války nezmizelo z protektorátních pultů, byly české knihy. Objevily se sice německé seznamy závadné i nežádoucí literatury, ale přes veškerá německá protivenství česká kultura neumlkla.

Peter Demetz

Průhled do knihkupecké protektorátní praxe rozhlasovému posluchači umožní v hodinových Schůzkách s literaturou dva intelektuálové, kteří se paradoxně nikdy osobně nesetkali, přestože vyrůstali ve stejné chvíli v jednom městě a společný je jim celoživotní zájem o německou literaturu: Germanista a emeritní profesor Yaleovy univerzity Peter Demetz a divadelní dramaturg, překladatel a spoluzakladatel Divadla za branou Karel Kraus.

Oba dva totiž v čase druhé světové války, v době největšího národního ohrožení, prodávali nedaleko sebe v pražských knihkupectvích české i německé knihy. Karel Kraus v českém knihkupectví na Vinohradech, Peter Demetz v německém knihkupectví ve Vodičkově ulici. A jak ve svém vzpomínkovém textu prozrazuje, naučil se od pultu rozlišovat nejen literaturu, ale také rozeznávat zákazníky.

Účinkují: Jan Hartl, Jiří Hromada a Jana Franková

Připravil: Miloš Doležal
Režie: Petr Mančal

autor: Miloš Doležal
Spustit audio