V kladenském Podprůhonu pokračují opravy na opěrných zdích, zrekonstruují se i silnice a plynofikace

14. květen 2013

Loni na podzim Kladno konečně začalo s opravou své nejstarší čtvrti - Podprůhonu. Rekonstrukce má místním zajistit opravené opěrné zdi, silnice ale také plynofikaci. O pokračující stavbě informovalo obyvatele vedení města spolu s dodavatelskou firmou na setkání v zahrádkářské kolonii.

„V loňském roce jsme zahájili práce na opěrných stěnách, na úpravách komunikací jsme práce loni ani letos nezahájili," řekl na úvod setkání Vít Zápotočný, výkonný ředitel stavební firmy, která má rekonstrukci Podprůhonu na starosti.

Opravy komunikací podle něj začnou hned poté, co bude hotová oprava vodovodní sítě a kanalizace.

S dlouho očekávanou a také dlouho odkládanou opravou historické čtvrti začalo město loni na podzim. Dokončené už jsou některé opěrné zdi, které severní svah podpírají.

Celá stavba bude stát kolem 90 milionů korun a dokončená má být příští rok v létě. I přesto, že práce během zimy nabraly zpoždění.

„Asi měsíc jsme čekali, než vodárny vysoutěžily dodavatele a zhruba měsíc máme zpoždění kvůli zimě,“ říká náměstek primátora Miroslav Bernášek z ODS.

Oprava této unikátní čtvrti, která pod názvem Podskalí existovala už v polovině 18. století, je navíc komplikovaná.

„Ty baráčky mají nějaký svůj původ, byla to, dá se říci, nejchudší čtvrť ve městě. To znamená, že jsou bez základů a izolací. Daleko větší problém je, že je to ve svahu. Je to severní svah, takže je docela vlhký a jsou tu spodní vody,“ vysvětluje Bernášek.

Novinky o pokračující opravě Podprůhonu si přišly poslechnout asi dvě desítky místních. Nejdřív se od zástupců města i firmy dozvěděli, co je v nejbližší době čeká. Pak se otevřel prostor pro dotazy místních. Úplně klidná, ale diskuse nebyla, ke konci se názorově střetli místní zahradní architekt Miloslav Špáňa a náměstek Miroslav Bernášek.

Že byl Podprůhon chudinskou čtvrtí, si místní dobře uvědomují. Třeba jako předseda Spolku Podprůhon Vladimír Líba:

Oprava nejstarší kladenské čtvrti Podprůhon bude stát kolem 90 milionů korun

„Jak pan Bernášek řekl, tohle byla chudinská a ne historická čtvrť. My doufáme, že to všude nebude jen samý asfalt a zámková dlažba, i když třeba barevná.“

I když si někteří z místních stěžují na prach a nepořádek související se stavbou, jsou rádi, že se konečně opravy čtvrti, na kterou jsou tak hrdí, dočkali.

„Bez nepořádku to nejde. Já jsem tady už 35 let,“ potvrzuje Václav Šafus. Stejný názor má i Vladimír Líba:

„Lidé jakoby chápou, že určité ústrky a omezení jim to přinese. Myslím, že skousnou zuby a přežijí to. Už se ale stalo, že v kuchyni praskla podlaha, to už je horší nebo když jim padá kůlna.“

Podle náměstka Miroslava Bernáška zatím není termín dokončení opravy ohrožen. Příští rok v srpnu by tak čtvrť vybudovaná na neúrodném severním svahu měla být kompletně opravená. A určitě se sem vrátí i celé tradiční kladenské dvorky, jejichž program bude letos rozdělený - mezi Podprůhon a zámeckou zahradu.

Oprava nejstarší kladenské čtvrti Podprůhon bude stát kolem 90 milionů korun
Spustit audio