V Jeseníkách vrcholí lyžařská sezóna, v Rudě nad Moravou mají plné ruce práce se zraněnými zvířaty

14. únor 2018
Kraj na dlani

V dnešním magazínu pro venkov vás vezmeme do Milenova, Tovéře i na jesenické sjezdovky.

Diana Kučová pochází z hranické místní části Velká. Odtud se na pár let odstěhovala do Prahy a nakonec se znovu vrátila na Hranicko. Její rodina žije v Milenově, vesnici poblíž lesa, na dohled od Oderských vrchů. Přestože maminka dvou dětí denně musí dojíždět za prací do Hranic, bydlení na venkově si nemůže vynachválit. Popovídala si s ní Jana Zemková.

Když se z Tovéře podíváte západním směrem, vidíte roviny Hané, otočíte-li se ale na východ, okouzlí vás zalesněné podhůří Jeseníků. Vidět je třeba i bazilika na Svatém Kopečku. Tovéř dobře znají turisté i cykloturisté. Je to obec, která se v posledních letech rozrostla, hodně se tu stavělo a staví. Jak se žije v obci na Olomoucku, zjišťovala Dita Vojnarová.

Dále vás vezme na sjezdovku. Jesenické vesnice ve dnech jarních prázdnin zabydlují rodiny s dětmi, ale jezdí sem také školáci na lyžařské výcviky. Aleš Spurný se v lyžařském areálu v Loučné nad Desnou setkal s žáky z olomoucké sportovní základní školy.

Záchranná stanice v Rudě nad Moravou na Šumpersku v zimních měsících pomáhá zejména živočichům, kteří se dostali do kritické situace kvůli úrazu. Co máme dělat, když narazíme na zvíře, které je zraněné, na to se Mirek Kobza zeptal Jitky Maixnerové, která se o ně ve stanici stará. Její manžel Jiří ho pak zavedl za obyvateli zahrady, kteří tam tráví zimu.

V neděli navštívil Patrik Rozehnal v rámci Pochoutkového roku další soutěžící, paní Evu Malcharczikovou z Postřelmova. Uvařila hovězí líčka na červeném víně podle více než 70 let starého receptu.

autoři: Jana Zemková , Dita Vojnarová , Aleš Spurný , Miroslav Kobza , mid
Spustit audio