V jámě lvové aneb Nerovný boj s gestapem (4/5)

25. červen 2006
Prameny a proudy

Pětidílný dokumentární seriál se vrací k dramatickému příběhu, který se odehrál na jižní Moravě v jarních a letních měsících roku 1942. Svědci a pamětníci vyprávějí o pohnutém osudu parašutisty nadporučíka Oldřicha Pechala a jeho statečných spolupracovníků. Celý seriál je doplněn řadou pozoruhodných archivních dokumentů a výslechových listů. Natáčelo se přímo na místech dějů - v brněnských Kounicových kolejích, na faře ve Ždánicích, na česko-slovenské hranici u Petrova, na kyjovském gymnáziu i v Pechalově hájence ve Vřesovicích.

4/5
Pamětníci a svědkové popisují ukrývání nadpor. Oldřicha Pechala na římskokatolické faře ve Ždánicích a statečné chování faráře Václava Kostihy a kaplana Františka Voneše, kteří byli za svoji pomoc 1. července 1942 popraveni.

Připravili Miloš Doležal a Vojtěch Šustek. Spolupráce Lubor Nedbal. Režie Markéta Jahodová.

autoři: Miloš Doležal , Vojtěch Šustek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.