V hlavní roli kolibřík. Zlínská designérka vidí svojí práci už na třetí olympiádě, poprvé v zimě

20. únor 2018

Zlínská designérka Zuzuna Bahulová „oblékla“ na hrách v jihokorejském Pchjongčchangu ženskou obdobu Kokosů na sněhu.

V kombinézách navržených ve Zlíně se na olympiádě představují jamajské závodnice na bobech. A v úterý poprvé závodily a skončily osmnácté. Pro Zuzanu Bahulovou, která sama aktivně sportuje, to byla zimní designérská premiéra.

„Už jsme dělala návrhy pro německé veslaře na olympiády do Londýna i Ria. To byla velká, stočlenná výprava,“ popisuje začátky sportovních návrhů Zuzana Bahulová. A svoji cestu k těmto zakázkám popisuje jako poměrně snadnou. „Mám přece perfektní univerzitu,“ vysvětluje s úsměvem absolventka Univerzity Tomáše Bati.

Veslaři si její práci oblíbili

Po skončení univerzity odešla Zuzana Bahulová na stáž do Německa a jako bývalá veslařka se dostala právě k návrhům pro toto sportovní odvětví. A její práce zaujala natolik, že nyní navrhuje pro mezinárodní veslařskou federaci celou kolekci oblečení. A tak čtyři měsíce v roce cestuje pro veslařských závodech.

Návrhy pro jamajské bobistky vznikly poměrně rychle, designérka se osobně se závodnicemi nesetkala. Jediný požadavek byl, aby byl do návrhu zapracován kolibřík jako jamajský národní pták.

Bobistky v kombinézách od zlínské designérky

Zuzana Bahulová využila i národních barev. „Hlavní část kombinézy je proto černá a je doprovázena zelenými a žlutými prvky. Ptačí motiv jsem pak umístila na zadní stranu těla," popisuje svůj návrh designérka, absolventka Fakulty multimediálních komunikací.

Těší se na animátorský projekt

Kromě kombinézy pak navrhla i design šátku, bund a elastických kalhot. „Věřím, že jim moje návrhy pomohou k dobým výkonům,“ dodává Zuzana Bahulová.

Ona sama sportuje, závodila v přímořské veslování. Lyžuje, běhá, označuje za hobby sportovce. A z olympiády se snaží vidět co nejvíc sportů. „Nestíhám sledovat všechny závody českých sportovců, ale snažím se toho stihnout co nejvíc,“ říká designérka. Ta taky pracovala jako umělecká ředitelka ve Filmovém uzlu ve Zlíně.

A i když jí návrhy pro sportovce dělají radost a přináší uznání, ráda by se věnovala i animaci, kterou vystudovala. „Nyní připravuji větší animátorský projekt. To je můj největší sen a cíl,“ dodává Zuzana Bahulová.

Zlínská designérka a animátorka Zuzana Bahulová

Související