V Duchcově vystavuje sběratelka hračky a kočárky všeho druhu

17. červen 2018 09:00

Panenky, kočárky, autodráhu nebo kuchyňku staré několik desetiletí  vystavuje v Poppelově síni v Duchcově poblíž zámku sběratelka Hana Müllerová. Jen kočárků má více než čtyři sta.

Původně se Müllerová věnovala pouze kočárkům, a to zejména těm, které vyráběla duchcovská firma HIKO. "Pak jsem si pořídila hračky, po nichž jsem toužila v dětství a záviděla je kamarádkám. Dost věcí zůstalo také ještě po mně a mých sourozencích, takže nakonec se posbírala pěkná ukázka produkce z minulého století pro děti," řekla sběratelka.

Mezi vystavenými kočárky největší prostor zaujímá ten pro dvojčata značky Liberta. Pány zřejmě osloví německý kočárek Frankonia, protože připomíná automobil. "Mám zkušenost, že na své si přijdou nejen ženy a děti, ale právě i muži. Často zkoumají podvozky, brzdy a jiná technická specifika," uvedla Müllerová.

Ve vitrínách jsou kočárky háčkované, plechové či papírové. K vidění je americká panenka s otáčecí hlavičkou, na které jsou tři různé obličeje, vybavená dětská kuchyňka, houpačka, maňásci a loutky. Řada exponátů má za sebou dlouhou historii. "Nejstarší kočárek ve sbírce je z roku 1875 a nejmladší jsou z 90. let minulého století. Samozřejmě lidé mají chuť alespoň s nimi pohoupat. Ty, které jsou tady na výstavě, to určitě vydrží," řekla Müllerová.

Kdo by se chtěl dozvědět o kočárcích více, může se z výstavy vydat rovnou na prohlídku stálé expozice do Duchcova, kde se prezentuje produkce místní továrny. Část své sbírky Müllerová umístila na několik zámků v severních Čechách. S jejími kočárky se tak setkají návštěvníci zámku Stekník na Žatecku, Vrbičany u Lovosic nebo ve Vratislavi u Třebenic.

Podívat se na to, s čím si děti v minulém století hrály, mohou v Duchcově zájemci od tohoto víkendu až do konce prázdnin.

zdroj: ČTK
Spustit audio