V Divadle Na Fidlovačce bude k vidění Rok na vsi. S Romanem Zachem a Barboru Mošnovou

6. listopad 2014

Dramatizace Roku na vsi Miroslava Krobota se bude po 21 letech znovu hrát v Praze. Adaptaci rozsáhlé románové kroniky bratří Mrštíků tentokrát v Divadle Na Fidlovačce zrežíroval Pavel Šimák. Do hlavních rolí obsadil hostujícího Romana Zacha a stálici souboru Barboru Mošnovou.

Harmonika a staré moravské nářečí rozeznívají Divadlo Na Fidlovačce. Život fiktivní moravské vesničky jménem Habrůvka popsali bratři Mrštíkové už začátkem minulého století. Po devadesáti letech od prvního vydání dvoudílné knihy ji na divadelní prkna poprvé převedl Miroslav Krobot v Národním divadle.

I když text vznikl před tolika lety, podle představitele hlavní role, Romana Zacha se tehdejší představa vesnického života až tak neliší od toho dnešního.

„Na vesnici platí podobná pravidla, i když je to jiný směr než Habrůvka. Je tam okamžitá reakce na chování, které není správné nebo naopak je správné. Je to okamžitě vidět. Z perspektivy velkoměsta, kde je život úplně anonymní, je to myslím velmi aktuální,“ říká Roman Zach.

V Divadle Na Fidlovačce se objeví vůbec poprvé jako hostující herec. Protože soubor ani repertoár divadla před zkoušením v podstatě neznal, první zkušenosti se prý obával.

„Já nejsem úplně typ člověka, který se rychle seznamuje, takže první krůčky byly dost opatrné. Pak jsem ale zjistil, že ten soubor je velmi pracovitý a jsem s nimi velmi spokojený a doufám, že i oni se mnou.“

Inspirace Borisem Rösnerem

Roli v Roku na vsi přijal hlavně proto, že si dobře pamatuje někdejší inscenaci Miroslava Krobota i výrazný výkon Borise Rösnera. Ten byl tehdy šéfem jeho hereckého ročníku na Divadelní akademii múzických umění v Praze. I proto z jeho podání rybáře Zach čerpá inspiraci.

„Nějakému srovnání se nebráním. I když nic nekopírujeme, jsem si vědom, že někde si možná Borise beru, protože to bylo čisté a přesné.“

Dramatizaci sice Miroslav Krobot vytvořil právě pro svou inscenaci, později ji ale zařadila do repertoáru i další divadla. Režiséra nejnovější inscenace Na Fidlovačce Pavla Šimáka prý předchozí výklady nijak neovlivňují.

„Náš přístup není jiný v tom, že bychom tu věc nějak modernizovali. Ona je úžasná v tom, že si můžete najít svoje hledání těch řešení. Je to tak svébytné, že mi nedělalo problém se dívat, jak to udělali oni. Naopak je to takové skoro porovnávání a přehrabování se v možnostech, takže si myslím, že žádné takové ovlivňování nenastalo,“ říká Pavel Šimák.

Jeho inscenace Rok na vsi má premiéru v Divadle Na Fidlovačce dnes večer v 19:30.

Spustit audio