V Divadle ABC tančí v rytmu dějin. Beze slov vyprávějí příběh posledního století

9. červen 2018

Divadelní inscenaci, ve které se nemluví, ale jen tančí, uvádí v premiéře pražské Divadlo ABC. Představení nazvané Tančírna zachycuje milníky české historie v letech 1918 a 2018 prostřednictvím pohybových metafor, scénických obrazů a hlavně tance.

Píše se rok 1918 a česká polka vítězí nad rakouským valčíkem. Příběh osmi žen a osmi mužů se odehrává beze slov, v jedné pražské tančírně. „Je to pro nás taková Lucerna, jejímž sálem kráčí dějiny. Někdy to dokážeme vyjádřit jenom tancem, protože je dobově autentický, ale dovolíme si jít i do inscenování dějinných milníků. Vyjdeme na Václavské náměstí, postavíme Stalinův pomník, dokonce cestujeme až do Nagana,“ popisuje režisér Pavel Khek.

Kostýmová zkouška - Tančírna

Tančírna je kolektivním dílem, na kterém pracoval jak režisér, tak dramaturgové Věra Mašková a Jiří Janků, skladatel Jiří Janouch a choreograf Martin Šimek, který říká: „Tančírny jako třeba ve Francii u nás v Československu neexistovaly. Je to spíš prostor, kde se lidé scházejí, tančí to, co je typické pro určitou dobu, ale stylizovaně.“

Kostýmová zkouška - Tančírna

Představením provází celkem 16 postav, z nichž každá představuje určitý prototyp. „Snažíme se jejich charaktery dodržovat, ačkoli třeba v lehké změně podle toho, jak se mohli vyvíjet. Z někoho se stává kolaborant, z někoho kovaný soudruh. Snažili jsme se ty malé charaktery provést velkými dějinami,“ říká Pavel Khel s tím, že nahlédnout z odstupu naši nejaktuálnější současnost, nebylo snadné. A dodává: „Končíme v obraze, kdy už lidé v tančírně netančí moc spolu, každý tančí sám, se svým mobilním přístrojem, tabletem.“

Kostýmová zkouška - Tančírna

Pantomimická hra Tančírna vznikla v roce 1981 v pařížské divadelní společnosti Le Théatre du Campagnol a o dva roky později se stala námětem italsko-francouzského filmu režiséra Ettore Scoly.

Spustit audio