V Dejvickém divadle vypráví příběh molekul, které dnes léčí AIDS

6. duben 2018

Herec Martin Myšička jako geniální chemik Antonín Holý, který se podílel na objevu antivirotik využívaných při léčbě HIV a AIDS. Dokumentární hru Elegance molekuly pro Dejvické divadlo napsal a zrežíroval Petr Zelenka.

Autorem scénáře a také režisérem inscenace je Petr Zelenka, kterého fascinoval příběh vývoje chemické látky, která dne léčí AIDS u více než osmdesáti procent pacientů na celém světě. Inscenace má premiéru 7. dubna.

Elegance molekuly

Antonín Holý, jako významný český vědec, který stál za jedním z nejúčinnějších léků v boji s epidemií AIDS, ale také belgický biolog a fyzik Erik de Clercq a americký chemik John Martin, podílník ve firmě Gilead Sciences, která hrála zásadní roli ve vývoji látek na léčbu AIDS. To jsou hybatelé děje v nové inscenaci Dejvického divadla „Elegance molekuly“. Jak tvrdí autor hry a režisér Petr Zelenka, jsou to tři otcové molekul, jejichž objev znamenal ohromný vědecký pokrok. A právě tento objev ho inspiroval k napsání hry a následně i k jejímu zinscenování.

Na samotném tématu mě zajímá synergie a spolupráci trojice vědců. Přitom nejdramatičtější osud má podle mě Američan John Martin. On je podle mě hlavním hrdinou příběhu a společně se svojí ženou, kterou v inscenaci hraje Veronika Khek Kubařová, rekapitulují, co se stalo za posledních dvacet let v jejich životech. Výsledkem toho dění je obrovský úspěch a jejich rodinné bohatství i obrovské bohatství na té české straně. Všichni zúčastnění, jaksi mimochodem, na tom objevu zbohatli. Nabytí bohatství nebylo jejich původním záměrem.
Petr Zelenka

Elegance molekuly

Jednou z postav hry je i vlivný americký politik a podnikatel Donald Rumsfeld, kterého hraje Václav Jiráček. Podle Petra Zelenky figuruje v příběhu sice jako temnější, ale zároveň jako velmi podstatná figura.

To byl právě on, který firmě Gilead Sciences sehnal potřebné investory a investice ve výši dvě stě násobky té firmy. V té době už byl vysoce postaveným mužem, který spojoval různé zájmy a ve finále se dopouštěl i střetů těchto zájmů. Toho se v inscenaci dotkneme jen letmo.
Petr Zelenka

Elegance molekuly

Čeho se ale v inscenaci tvůrci dotýkají přímo je profesní i přátelský vztah dvou vědců se silnou vizí, tedy vztah Antonína Holého v podání Martina Myšičky a Johna Martina, kterého hraje Ivan Trojan.

Jedná se o dva kamarády, z nichž ale jeden není úplně schopen chápat pojem přátelství. Zatímco Američan, John Martin, to vše dělá kvůli vědci Antonínu Holému. Já jsem rozhodl Antonína Holého nijak neidealizovat. Byl to génius, ale jako osobnost rozporuplný. V inscenaci ukazujeme i závěr jeho života, kdy umíral na nervovou chorobu.
Petr Zelenka

Elegance molekuly

Napsání hry Elegance molekuly trvalo dlouho. Podle Petra Zelenky se při psaní dostal do mnoha slepých uliček a řadu motivů a témat musel opustit.

Pokorně jsem se vrátil k hlavnímu tématu, a tedy k vývoji léku proti AIDS na americké straně. Snažil jsem se zjistit co nejvíce o všech zúčastněných, ale v případě Antonína Holého to nebylo snadné. On si svůj soukromý život velmi chránil. Tudíž jsem mohl čerpat trochu i z drbů, které se nesly chodbami Ústavu organické chemie. Ale mými hlavními zdroji byli Ivan Rosemberg a Petr Alexander, kteří se také účastnili toho výzkumu. Nakonec jsme z toho očesali všechny odborné záležitosti, i když má touhu na začátku byla vysvětlit to téma z pohledu biologie. Z toho nakonec sešlo, protože divák by se od odborných monologů rychle odpojil.
Petr Zelenka

Spustit audio