V Chrudimi začala uzavírka klíčového mostu u Tesca. Komplikace potrvají několik měsíců

19. březen 2024 05:45

Zavřený most, odfrézované silnice. V Chrudimi začala série omezení, která výrazně ovlivní dopravu v celém městě. Od tohoto týdne je neprůjezdný most u obchodního domu Tesco. A k tomu musí řidiči počítat ještě s dalšími komplikacemi.

Je to vlastně odříznutí části města za nemocnicí. Most nebude průjezdný až do začátku srpna. Přes řeku se dostanou jen chodci, a to po provizorní lávce, kterou teď stavbaři staví na straně k zimnímu stadionu.

Pro řidiče to znamená okružní jízdu ucpaným městem. Objízdná trasa je vedená právě po městském okruhu, tedy i přes místa, kde se kolony tvoří za běžného stavu - přes Palackého třídu, Masarykovo náměstí, nebo na opačném konci kolem nákupní zóny u výjezdu na Vysoké Mýto. Provoz tam tak ještě zhoustl a během dne se střídavě tvoří na okruhu kolony.

Kudy? Chodci v okolí opravovaného mostu v Chrudimi musí hledat alternativní trasy

S opravou mostu souvisí i změny v MHD. Jinou trasou už jezdí linky 2 a 3, z Dopravního terminálu na sídliště Větrník. Autobusy se musí odklonit z městského okruhu, jedou po nábřeží Chrudimky kolem atletického stadionu. Dočasně zrušené, nebo přestěhované, jsou tři zastávky - S. K. Neumanna, Sídliště U Stadionu a Sportovní areály.

Hromadná doprava zdarma

Doporučení radnice zní - nechat auto doma a přesednout na MHD. Ta od začátku tohoto týdne jezdí zdarma.

Podle místostarosty Chrudimi Zdeňka Koláře (ANO) je to motivace, aby lidé změnili způsob cestování. Ten, kdo už si koupil dlouhodobou jízdenku, dostane peníze zpátky. „Časové jízdenky na 7, 30 a 90 dnů po dohodě s Arrivou jim od 1. 5. tyto částky budou vráceny za nevyužité jízdné jako takové.“

Jenže mostem to nekončí. V červnu začnou souběžně dělníci pracovat na opravě silnice na dalších úsecích městského okruhu, které s mostem sousedí. Budou to části od nemocnice až po kruhový objezd u sběrného dvora.

Řidiči se omezením nevyhnou ani přes spojku kolem zimního stadionu nebo po druhé straně nábřeží. Tam se totiž zase pracuje na nové lávce u sportovišť, silnice jsou zúžené, a pokud se tam ještě přesune část provozu, dají se čekat potíže i tam.

Spustit audio

Související