V Chrastavě soutěžily o titul Pes šikula čtyři desítky voříšků

28. červen 2015

Kynologické cvičiště v Chrastavě na Liberecku včera patřilo tradiční Voříškiádě. V dovednosti i kráse tam soutěžily téměř čtyři desítky kříženců a psů bez průkazu původu.

Své domácí mazlíčky tam přivedla i řada dětí. Dospělí předvedli, jak dokázali pejska z útulku naučit nejen poslouchat, ale také válet sudy nebo tancovat.

Jednatelka kynologického klubu v Chrastavě Zuzana Šmudlová rozdala při registraci čtyřicítku čísel. Podle ní je největší favoritkou soutěže desetiletá Karolína, která si vycvičila křížence border kolie a pes má perfektní poslušnost. „Měli jsme tu i chovatelku se psem, který uměl rozpoznávat a na zavolání přinesl třeba ponožky nebo spodní prádlo,“ říká Zuzana Šmudlová.

Favorit soutěže fenka Roxa slyší na základní povely jako je „sedni“, „lehni“, ale také „válej“ nebo „cik-cak“, což je vlastně provedení otočky ve vzduchu, takže to vypadá jakoby tancovala. Umí i dobře aportovat, letící umělohmotný talíř chytí dokonce ještě před dopadem.

Paní Kristýna přišla na Voříškiádu s našnořeným sedmiletým křížencem pudla Julkem - představoval vílu, v sukýnce a korunce vypadal tak trochu jako princezna. Chovatelka, která ho má teprve tři měsíce, je ráda, že se pejsek dobře socializoval. Má totiž za sebou problémovou minulost: dřívější panička ho vrátila pro nezvladatelnost, ještě nedávno napadal ostatní psy, teď je ale skvělý.

Paní Gábina má také křížence z útulku, dělá s ním agility, překážkovou trať, a má za sebou už částečný kynologický výcvik. Protože pejsek umí za pamlsek i kotrmelec a válí sudy, nevylučuje, že by se zúčastnili závěrečné psí diskotéky „á la směska“.

Spustit audio