V Chorvatsku může začít řádné vysílání digitálního rádia DAB+, multiplex 1 získal oprávnění

29. listopad 2021

Chorvatský telekomunikační operátor Odašiljači i veze (OiV) získal od tamního telekomunikačního regulátora HAKOM oprávnění pro řádný provoz celoplošného DAB+ multiplexu 1, a to na období od 16. listopadu letošního roku do 31. prosince 2036.

HAKOM připomněl, že OiV již provozuje digitální rozhlasové vysílání DAB+ na základě testovacího provozu od roku 2017. Rozhodnutím chorvatského regulátora jde tak země vstříc digitální budoucnosti. Operátora bude moci vysílatelům nabídnout nejen distribuci samotných programů, ale i doplňkové služby, jako je například slideshow – obrázky pro přijímače s barevným displejem. Do éteru se dostanou stanice, pro které v FM pásmu není prostor.

„Ve veřejném výběrovém řízení na poskytování služeb správy sítě pro digitální rozhlasové vysílače ve standardu DAB+ byla jako nejvýhodnější a v souladu s rozhodnutím vybrána nabídka společnosti Odašiljači i veze. HAKOM vydal individuální licenci k využívání rádiového kmitočtového spektra,“ uvedl regulátor v tiskové zprávě. Experimentální vysílání v současné době probíhá na čtyřech kanálech, detaily jsou k dispozici v databázi Wohnort.

autor: lukpo
Spustit audio

Související