V chátrajícím paláci na Florenci se usídlí umělci. Začíná festival 4+4 dny v pohybu

2. říjen 2015

Víc než 150 let starý chátrající Desfourský palác na pražské Florenci oživí na devět dní mezinárodní festival 4+4 dny v pohybu. Do Prahy přiveze víc než 15 souborů alternativního divadla, hudby a tance.

Festival se kromě hlavního sídla v Desfourském paláci odehraje na scéně Jatek78 a divadel Ponec a Archa. Právě v Arše zahraje první festivalové představení Nothing That Is Everything soubor Zita Swoon Group. Jde o hudební skupinu, která ve svých performancích spolupracuje s tanečníky, herci a výtvarníky.

„Tentokrát si vzali úvodní představení kabaretu Voltaire z roku 1916 v Curychu, našli původní dokumentární film a nastudovali to v moderní současné podobě. Takže je to tanec a muzika dohromady,“ představil soubor jeden z dramaturgů festivalu Pavel Štorek.

Výraznou osobností letošního festivalového programu bude francouzsko-rwandská hudebnice Dorothée Munyaneza. Na festival 4+4 dny v pohybu přiváží osobní a silnou zpověď Samedi Détante.

„Před 20 lety utekla před genocidou z Rwandy, žije v Marseille. Je to hudební skladatelka a zpěvačka, známá mimo jiné ze soundtracku Hotel Rwanda. Vrátila se k tématu útěku a uprchlictví a udělala autobiografické dokumentární divadlo spojené s muzikou. Zpívá, hraje a je to velmi silný zážitek,“ říká Pavel Štorek.

Dalším frankofonním představením bude Adishatz/Adieu performera Jonathana Capdeviella, který strávil léta dospívání tím, že se učil napodobovat popové ikony a zpívat jejich nejslavnější hity z 80. let. Adishatz/Adieu je jeho vlastní portrét, říká mu „auto-fikce". Capdevielle nám v působivé výpovědi představuje příběh o zranitelnosti v dospívání.

Letošním ročníkem festivalu 4+4 dny v pohybu bude prostupovat hudba. Velká část představení se proto bude odehrávat na pomezí hudebního koncertu a divadelní performance.

Takové bude i závěrečné přestavení festivalu, ve kterém 10. října se svými oblíbenými hudebníky vystoupí soubory 420 people, Farma v Jeskyni nebo Handa Gote a také jednotliví umělci, jako Miřenka Čechová, Lenka Vágnerová nebo Vojta Švejda. Součástí festivalu bude i sympozium na téma revitalizace opuštěných městských budov.

Spustit audio