V Česku udělují tituly i školy, na které stát nedohlíží. Diplom pak nikdo neuzná

25. listopad 2013

Desítky lidí v Česku mají vysokoškolský titul, který je jim téměř k ničemu. Za studium zaplatili desítky, spíš stovky tisíc korun. Závěrečný diplom ale není v Česku uznatelný. Jejich škola se sice na první pohled tvářila jako každá jiná, jenže nemá uznávanou akreditaci. Český rozhlas jednu takovou našel.

Praha, prosinec 2012. Pět studentů v černých talárech s placatou čepicí na hlavě čeká na diplom.

Promoce na Svobodné švýcarské univerzitě St. George's. Video našel Český rozhlas na internetu - jde o jednu z mála informací, která je o této škole k dispozici. A to v Česku instituce působí už více než deset let.

Titul MBA získala na této škole i šestadvacetiletá slečna. Její pravé jméno Český rozhlas zná, ale na její přání jí budeme říkat jinak, třeba Monika.

„Je to vyloženě individuální. Kantoři, kteří mě učili, byli většinou ze státních vysokých škol, z ekonomické, z právnické fakulty, ze zemědělské,“ vzpomíná.

Webové stránky této švýcarské univerzity teď nefungují. Na těch dnes už nedostupných nabízela ještě loni MBA, magisterské a doktorandské studium. Semestr stál dva tisíce švýcarských franků.

„Nejde o českou vysokou školu, nemá českou akreditaci a nemá ani udělený státní souhlas k oprávnění působit jako soukromá vysoká škola,“ vysvětluje Jiří Smrčka, tajemník české Akreditační komise.

„Zákon o vysokých školách působení zahraničních vysokých škol nezapovídá, není ani povinnost nějaké registrace nebo povinnost žádat o nějaké povolení k tomu, aby zde tato pobočka mohla působit, čili neexistuje ani jejich evidence,“ dodává.

Mezinárodní akreditace z Karibiku

Pokud škola nemá v Česku akreditaci, předpokládáme, že ji bude mít ve Švýcarsku. Ale ani tam není, říká právní poradkyně švýcarského svazu univerzit Ursula Theilerová.

Přestože má univerzita v názvu švýcarská, registrovaná je na Grenadě v Karibiku. Jejím prorektorem je Zbyněk Trojan. Mluvit na mikrofon při osobní schůzce odmítl.

Univerzita má podle něj mezinárodní akreditaci. Jakou, to ale neřekl ani později v telefonátu. „Na otázky novinářů už nebudeme odpovídat,“ uvedl.

Český rozhlas zjistil, že je to jistá Mezinárodní asociace univerzit a vysokých škol. Se sídlem opět v Karibiku, tentokrát na Britských panenských ostrovech.

Karibské moře se u Cozumelu jen hemží rybami

Na jejích stránkách nejsou uvedené akreditované školy, nejsou tam žádné reference ani žádný telefonní kontakt. Jiří Smrčka z české Akreditační komise se tomu nediví.

„Po celém světě působí akreditační asociace, které nejsou uznávané a nabízejí vysokým školám akreditace, které nejsou udělované podle práva žádné země.“

Není to nelegální, systém to umožňuje. Pobočka zahraniční školy v Česku může bez české akreditace nabízet studium, včetně titulů.

Potíž může být jenom s diplomy. Třeba Monika si později a k velkému překvapení musela svůj titul složitě ověřit a doplnit na české veřejné vysoké škole.

autoři: Pavel Polák , psp , sib
Spustit audio