V Brně se po víc než roční rekonstrukci znovu otevřelo Janáčkovo divadlo. Největší změny ale divák neuvidí

19. listopad 2018

Největší divadelní scéna v Česku, Janáčkovo divadlo v Brně, se 17. listopadu znovu otevřela veřejnosti. Generální rekonstrukce budovy a vnitřního vybavení trvala rok a čtvrt a zatím stála skoro 600 milionů korun.

Přesto opravy ještě zdaleka nekončí. Hotové prostory si mohli před začátkem představení prohlédnout i ti, na koho nezbyly vstupenky na premiéru opery Příhody Lišky Bystroušky. Tou začal třítýdenní festival Janáček Brno, který představí skladatelovo kompletní jevištní dílo.

Ve foyer mnoho změn nezaznamenáme, jen místo stěny z červené žuly je bílý mramor, do kterého jsou vyryty názvy všech Janáčkových oper jeho vlastním rukopisem.

„Celé foyer prošlo restaurováním a repasem. Protože se jedná o památkově chráněnou budovu, tak celý proces probíhal pod dozorem památkářů. Zůstaly tady zachovány veškeré vybavovací prvky (nábytek, osvětlení), které byly navrženy v 60. letech,“ říká vedoucí zákaznického centra divadla Martin Koplík.

Do stěny z mramoru jsou vyryty názvy všech Janáčkových oper jeho vlastním rukopisem

Návštěvnice divadla jistě potěší, že počet dámských toalet je vyšší a vrátila se jim původní podoba – jsou vyvedeny v modrozelené mozaice „Klasické dlouhé fronty před dámskými toaletami, doufejme, už nebudou,“ dodává Koplík.

Největší změny divák neuvidí, odehrály se totiž v zázemí pro umělce. Opravené mají sociální zařízení, šatny a zkušebny. Hotové však nejsou všechny šatny – herci, tanečníci a hudebníci se v nich musí střídat. I když se do Janáčkova divadla vrátil běžný provoz, jeho opravy ještě úplně neskončily.

„Během rekonstrukce se bohužel ukázalo, že je budova v horším stavu, než ukázaly představební průzkumy. Zaskočil nás azbest, zaskočila nás střecha a řada věcí nenaplňovala žádné normy,“ uvedl ředitel Národního divadla Martin Glaser.

Další práce v zázemí divadla budou pokračovat do konce dubna a rekonstrukce střechy potrvá až do konce září příštího roku.

Spustit audio

Související