V archivu nebo u kafe – poslechněte si, jak se rodí podcastové série

15. květen 2020

Vašim uším můžete v současné nabídce dopřát, opravdu co chcete – od čistě publicistických, přes oblíbený žánr true crime až po audio lahůdky. Kouzlu poslouchání on-demand podléhají denně u nás stejně jako ve zbytku světa tisíce posluchačů. My vám nabídneme výběr několika domácích podcastů – tři z nich jsou zbrusu nové a další dva spadají pod uměleckou platformu Institutu úzkosti.

Martina Havlíčková Holá představila svůj nový podcast Poslední zpráva, ve kterém pečlivě vybrala z rozhlasových archivů zprávy, které se z posledních míst postupně dostaly do centra naší pozornosti.

Čtěte také

V některých archivních nahrávkách mi ta rétorika přijde opravdu neuvěřitelná.
Martina Havlíčková Holá

V každém díle Poslední zprávy Martina H. Holá představuje během několika minut na koláži výstižných archivních úryvků a ve svém komentáři, jak se v čase proměňovala rétorika i důležitost témat – věnuje se např. robotizaci, klimatu nebo vodě. Martina přiznala, že její pojetí podcastu ovlivnil poslech vltavského pořadu Osudy, ve kterém Miroslav Petříček mluvil o aktualizaci minulosti. Za dobře vyladěným sound designem stojí Jonáš Rosůlek. Nový díl vychází vždy v pondělí v 15.25 v rámci odpolední Mozaiky na stanici Vltava.

Snažili jsme se, aby každá ze šesti postav měla svůj specifický jazyk.
Šimon Holý

Šimon Holý, představil podcastový seriál Zkouškový, ve kterém se ujal režie a je také spoluautorem scénáře.

Čtěte také

Podcast je specifický tím, že vypráví příběhy šesti hlavních protagonistů pouze v telefonátech. Časovým rámcem dění je období zkouškového období, ve kterém se akcelerují problémy ve vztazích, rodině i v přemýšlení o vlastní budoucnosti. Všechny epizody jsou od 14. 5. přístupné na webu Rádia Wave.

Ne každý tvůrce podcastu je masivně konzumuje

V závěru pořadu jsme vyzpovídali tvůrce podcastů Karla Veselého (Černé slunce), Jana Bělíčka (V chapadlech murmuru) a Petra Hátleho (Pohřešovaná), aby nám řekli, jak jejich podcasty vznikaly a jaká audia oni sami poslouchají. 

Jako malý bonus nabízíme podcastové tipy týmu ArtCafé. Agáta Hrnčířová a Alžběta Kvasničková vám představí, co rády poslouchají a proč. Jako první své tipy prozradí Petra Kultová, která si k tomu vyšla na procházku.

Spustit audio

Související

  • Moje terapie

    Moje terapie je podcastový seriál, v němž si štafetu předávají vypravěčské dvojice tvořené terapeuty a jejich klienty.

  • Historie českého zločinu

    Dobrodružství české kriminalistiky na pomezí rozhlasové hry a dokumentu.

  • Podcast Budoucnost R

    Vědecko-technický podcast Radiožurnálu. Každý týden navštívíme jednu osobnost z vědy a techniky z ČR i ze zahraničí a ptáme se: Co budoucnost přináší?