Užijte si Palachovo náměstí, je škoda jím jen procházet, vzkazuje festival Open Square

26. duben 2018

O sousedských vztazích na jednom „dvorku“ – o pražském Palachově náměstí a spolupráci institucí, které na něm a v jeho okolí sídlí, byla řeč ve středečním ArtCafé. Hosté také zvali na nejrůznější akce, které na náměstí proběnou v sobotu 28. dubna.

„Impuls vzešel v roce 2014 od České filharmonie. Oni plánovali den otevřených dveří, my také a tak jsme si řekli, pojďme se spojit,“ popisuje Daniel Soukup z Filosofické fakulty Univerzity Kalovy zrod festivalu Open Square.

Prostor múz, věd a umění, který ale neláká k zastavení

Michal Pullmann: Bez humanitních věd nelze porozumět současnému světu

Michal Pullmann

Od prvního února vede Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Jak bude hájit společenskovědní obory, o jejichž roli se dnes pochybuje?

Do akce, která tuto sobotu 28. dubna popáté oživí prostor Palachova náměstí v Praze, se postupně zapojily další instituce a současný realizační tým tak tvoří početná skupina subjektů - Česká filharmonie, Filosofická fakulta Univerzity Karlovy, Uměleckoprůmyslové muzeum, Galerie hlavního města Prahy, Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, Vysoká škola uměleckoprůmyslová, Galerie Rudolfinum, Pražská konzervatoř a Muzeum Karlova mostu.

Prostor múz, prostor věd a umění – náměstí rámované vznešenými kulturními a vzdělávacími institucemi s krásným výhledem na Pražský hrad, zároveň křižovatka, kde si chodci zkracují cestu mezi keříky a přes blátivé stezky, tak vypadá dnešní Palachovo náměstí.  „Už od prvních ročníků festival upozorňuje na stav náměstí – instituce debatovaly nad jeho podobou, nad funkčností, se kterou nejsou úplně spokojené. Open Square má být jedním ze způsobů, jak upozornit a to, že na Palachově náměstí se dá trávit víc času, ne jím pouze procházet,“ upřesňuje hlavní koordinátorka festivalu Klára Mišunová.

Umění ve veřejném prostoru

Čtěte také„Díky procentu na umění by v ulicích Prahy nemusely být kýče,“ říká sochař Pavel Karous

Jednodenní soubor akcí nabízí program pro každého – pro rodiny s dětmi, pro potenciální studenty FF UK nebo UMPRUM, zájemci si mohou prohlédnout zákulisí budov nebo absolvovat komentovanou vyjížďku lodí. Otevřený bude i pomník Jana Palacha – ten tvoří dva objekty, Dům matky a Dům syna, autorem návrhu je americký architekt s českými kořeny John Hejduk. Součástí jeho konceptu je právě možnost vejít do Domu matky a skrz škvíru nahlížet na Dům syna, vcítit se tak alespoň částečně do matky Jana Palacha. Běžně je pomník uzavřen, aby se v něm nevršily odpadky a nesloužil jako dočasné obydlí, klíče má ve správě Galerie hlavního města Prahy a po objednání zájemce pouští dovnitř.

Památník Jana Palacha tvoří dvě přibližně šestimetrové plastiky, z hranatého soklu vycházejí plameny. Světlý objekt – Dům syna – představuje postavu syna-světlonoše, tmavý objekt – Dům matky – zase trpící matku

„Chceme veřejnost i pomocí účasti na festivalu upozornit na to, že galerie spravuje soubor veřejné plastiky, což je dá se říct unikát naší instituce. Ten soubor má zhruba 400 artefaktů a z toho víc jak 200 je umístěno ve veřejném prostoru, “ dodává Markéta Slachová z lektorského oddělení Galerie hlavního města Prahy. „Lidí, kteří chodí do muzea, není nikdy dost. Chceme do muzea dostat i ty návštěvníky, kteří by k nám za normálních okolností nešli – chceme jim ukázat, že se není čeho bát,“ upřesňuje motivaci dalšího z organizátorů, Uměleckoprůmyslového musea, jeho mluvčí Radka Potměšilová.

Záznam celého ArtCafé včetně rozhovoru se slovenským fotografem Alešem Vojtáškem o jeho výstavě TRUST a hudby podle výběru Josefa Sedloně si můžete poslechnout zde:

Spustit audio

Související