Úžasné životy: Božena Němcová podle Hany Kofránkové

26. červenec 2020

Co považujete za nejtragičtější v jejím osudu? „Bezcílné bolestné klopýtání za láskou. Ohnivák donucený hnízdit na úhorech. Kněžna sbírající kůrky,“ napsal František Halas.

Svatý pokoj schránce lidské
ale na hrob dej jí přec
její květy heraldické
bodlák laskavec

Tolik František Halas...

A v rozhovoru nad svou knihou Naše paní Božena Němcová nachází věty, které nelze necitovat.

Proč máte Boženu Němcovou tolik rád?

To je láska tak samozřejmá, že každé proč nutící k vyznání ji mate. Je to prodloužená a prodlužovaná první zamilovanost k paní, která ještě pro dítě bezejmenná, už čarovala na jeho srdci, v jeho dětské fantazii pohádkami.

Babička – už to jméno bylo korouhví. Cesta z pouti zajistila věrnost na celý život a Korespondence srazila klobouk z hlavy a ten zůstává stále v ruce, kmitne-li se někde stín Boženy Němcové.

V čem vidíte její velikost? 

Veliká uměním, veliká lidstvím. Věčná strůjkyně lidského štěstí – štěstí, které přetéká a věčně bude z jejího díla do našich srdcí. Ona a Mácha – první slavné rozkřídlení mateřštiny.

Co považujete za nejtragičtější v jejím osudu?

Bezcílné bolestné klopýtání za láskou. Ohnivák donucený hnízdit na úhorech. Kněžna sbírající kůrky.

autor: Hana Kofránková
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.