Už jste viděli více než dvě zahrady ve Fatamorgáně?

15. listopad 2004

Od 2. listopadu 2004 probíhá v Botanické zahradě v Tróji ve skleníku Fatamorgána výstava prací žáků výtvarných tříd Základní školy Petřiny sever Více než dvě zahrady. Až do 28. listopadu je možno se nechat okouzlit dětskou uměleckou tvořivostí, která rozhodně není fatou morgánou, ale je výsledkem dlouhodobé práce pedagogů s výtvarně nadanými dětmi. Některé z uměleckých děl jsou návštěvníkovi naservírovány hned u vchodu do skleníku, jiné naopak musíte hledat mezi drobnými skalními rostlinkami a posléze v exotickém pralese.

Je to už počtvrté, kdy se obdivovatelé botanických skvostů mohou setkat v zahradě s dětskou uměleckou tvorbou. Poprvé se výstava žáků ze ZŠ Petřiny sever konala ve výstavní síni Botanické zahrady. Celý týden tenkrát prý pršelo a davy dychtících botaniků se asi před deštěm schovávali někde jinde. Druhý ročník proto mladí umělci pojali sochařsky a v prostoru zahrady se objevily plastové sochy. V tu dobu ovšem zasáhly Prahu povodně, a tak na kulturu v zahradě zase nevyšel čas. Vloni konečně proběhla výstava bez katastrof a s mohutnou účastí opět ve výstavní síni. Protože byl letos slavnostně otevřen skleník Fatamorgána, dala zahrada k dispozici malým výtvarníkům své nejnovější prostory.

Vystavené exponáty - kachničky

Vztah dětí k zahradě je také na první pohled patrný. Rády tam chodí kreslit a malovat. Ti starší prozradili, že je to úžasné místo na rande. Proto také letošní "deváťáci" vystavují malby suchým pastelem znázorňující nejrůznější zákoutí zahrady a podle nich vytvořené návrhy na gobelíny. Další část výstavy reprezentují malby a kresby přírody, které zhotovili žáci šestých tříd na výtvarném kurzu v Kyjově u Krásné Lípy. Hemží se to skalisky, která přímo lákají k horolezeckým výstupům, a divokými horskými potoky. Žáci se také občas vypraví do zoologické zahrady, a tak námětem dalších obrazů, gumotisků, jsou právě zvířata. U některých dětí jsou realističtější u jiných fantazijní s velkou dávkou pohádkové nálady. Nechybí ani keramika opět se zvířecí tematikou.

Letos si žáci devátých tříd vymysleli i zahájení výstavy. Měli totiž za úkol napsat projev k zahájení výstavy za domácí úkol. Přemýšleli nad netradičním pojetím. Co třeba uvést výstavu v neznámém jazyce se simultánním překladem? Nakonec zvolili formu zcela tradiční. Třídní učitelce Halině Sukové to bylo trochu líto, takže výsledek komentovala slovy: "Zkrátka jsou zrovna ve věku, kdy na to, aby si dělali ze sebe samých legraci, jsou právě moc mladí, ale zároveň už z tohoto věku i vyrostli." Nakonec se projevu ujala Iveta Bosáková z 9.A. Prý nebylo vůbec jednoduché mluvit před tolika lidmi, ani dát dohromady, co na výstavě mohou návštěvníci vidět, díky komu a proč se výstava realizuje, kdo je autorem výstavy. Po první takové zkušenosti ale nevylučuje, že by se něčím podobným mohla v budoucnosti živit, třeba jako kurátorka. Ještě lepší by ale bylo uvádět svou vlastní výstavu. Kreslení a malováni bere Iveta vážně, nejraději maluje suchými pastely. Teď se připravuje na přijímací zkoušky, takže maluje doma, ve škole a chodí i na výtvarný kroužek. Dědeček byl architekt a Iveta už přemýšlí, že by se možná tímto směrem mohla ubírat také. Ve škole se jí prý líbí úplně všechno a jen lituje, že se budou muset na konci roku rozejít. Rozhodně se budou se spolužáky vídat i nadále.

Řečníci: ředitelka školy Mgr. Helena Pekařová a žákyně 9.A Iveta Bosáková

Další mladou umělkyni, která vystavuje ve Fatamorgáně v hojné míře, je Marie Hynštová. Už má také naplánovanou budoucnost. Chtěla by zkusit zkoušky na uměleckou průmyslovku, aby zjistila, jestli na takovou školu má. Skutečně chce ale pokračovat ve studiu na gymnáziu. Z výtvarných technik má nejraději klasickou malbu. V příštích letech se má stát "výtvarka" jejím koníčkem a nevylučuje, že bude pokračovat v malování i v nějakém kroužku. V páté třídě se k přijímacím zkouškám do výtvarných tříd Základní školy Petřiny sever přihlásila náhodou. Chtěla být ve stejné škole jako její kamarádka. Tenkrát měla spoustu různých koníčků a výtvarný talent v sobě objevila právě na druhém stupni. Střídavě ji baví různé výtvarné obory. V posledním roce si oblíbila keramiku, ale navštěvuje i oděvní tvorbu. O módu se příliš nezajímá, ale baví ji oděvní techniky. Oblečení si často kašíruje z papíru. Se školou se také dostala na plenéry do přírody, ze kterých se vždy vrací nadšená.

Vystavené exponáty - masky

Čtrnáctiletá Marie Cigánková má na výstavě také několik výtvorů. V páté třídě základní školy se s rodiči rozhodla zkusit přijímací zkoušky na gymnázium. Tam se bohužel nedostala. Maminka potom potkala jednu kamarádku, která měla ve škole na Petřinách dceru. Přes noc tak dávaly s maminkou dohromady domácí práce, aby mohly následující den k přijímačkám. Marie se dostala a z kreslení má velkou radost. I kolektiv třídy se jí líbí více než předtím. Se spolužáky se vztahy každoročně utužují na výtvarných plenérech. Dnes chodí dvakrát týdně do výtvarného kroužku, navštěvuje povinné hodiny výtvarné výchovy ve škole, pracuje doma. Přípravou na textilní průmyslovku, obor tisk na látku, tráví všechny víkendy.

Takovými žáky se tedy může pyšnit Základní škola Petřiny sever v Praze 6. Nachází se v příjemném prostředí krásné přírody poblíž obory Hvězda. Žáci předvádějí své umění na nejrůznějších školních i mimoškolních akcích, jako je Zahradní slavnost, Vánoční setkání, Otevřené dveře, Zdravá šestka a řada výstav. Od šesté třídy po úspěšném absolvování talentových zkoušek, které probíhají v květnu, se děti dostanou do specializovaných výtvarných tříd. Vedle tří hodin výtvarné výchovy se žáci učí pracovat s hlínou v keramické dílně, získávají základy uměleckých řemesel, jako je oděvní tvorba, grafické techniky nebo práce se dřevem, kůží, kovem.

Pokud náhodou nenajdete čas k návštěvě skleníku Fatamorgána v Botanické zahradě v Tróji, můžete se setkat s výsledky práce žáků této jedinečné školy v prosinci v Ústavu makromolekulární chemie AV ČR na Heyrovského náměstí v Praze 6.

autor: Alexandra Dekanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.