Už je tu zas Hitler

19. listopad 2013

Timur Vermes se ve svém novém románu Už je tady zas s humorem pustil do jedné z nejvýraznějších osobností dějin, do Adolfa Hitlera. Jeho knížka ale není jen zábavná, navíc taky trefně komentuje současnou společnost.

Adolf Hitler nezemřel! Jen usnul a po šestašedesáti letech se probral uprostřed berlínské louky. Z téhle absurdní situace vychází nový román německého spisovatele Timura Vermese Už je tady zas. I když je absurdní, vlastně jen dovedl do důsledku řady spekulací, které Führerovu smrt provázejí. Někteří historici například nedávno přišli s tvrzením, že Hitler skonal až v roce 1962 v Argentině. Vermes se ale samozřejmě nepokouší o novou teorii průběhu tehdejších událostí. V tom by ostatně s touhle utopií uspěl jen stěží. Co se tehdy na konci války stalo, ho vůbec nezajímá. Podstatné je, co by se stalo, kdyby se tady Hitler najednou zase objevil.

A tak ho nechal probudit se na louce a bezcílně bloudit soudobým Berlínem, který je tomu válečnému podstatně vzdálený. Netrvalo dlouho a tápající muž v nacistické uniformě vzbudil očekávanou pozornost. Když se k tomu navíc přidal jeho světonázor, nemohli to současníci pochopit jinak než jako podivný žert. Z velkého vůdce se záhy stal televizní komik. Jen on sám si toho přerodu jaksi nevšiml a všechen jeho humor tak vznikal mimoděk.

To ale ví jenom čtenář. Právě jemu Vermesova knížka dovoluje nahlédnout celý příběh Hitlerovýma očima. Ich forma navíc nápadně evokuje Mein Kampf a pečlivě odposlechnutá rétorika působí dokonale autenticky. Když vezmeme v potaz běžně dostupné zdroje, dá se říct, že autor Führera vykreslil věrohodně a neuchýlil se k příliš výrazné karikatuře. Humor jeho románu spočívá v něčem úplně jiném než v prvoplánovém zesměšnění historické figury. Zásadní je právě srážka Hitlerových názorů a zvyklostí s názory a zvyklostmi dnešní doby.

03008060.jpeg

Vermes tak neukázal jenom jeho osobnost, především skrze něj nahlédl naši současnost. Ve střetu se sebevědomým Hitlerem dochází řeč nejenom senzacechtivým novinářům, ale i politikům. Působivá je třeba scéna, kdy se štábem svého pořadu vtrhne do sídla Národnědemokratické strany Německa. Rázem je znechucený nedostatečnou důrazností jejích členů, kteří se ani neumějí pořádně zdravit zdviženou pravicí. V konfrontaci s původními myšlenkami nacionalismu působí najednou krajně pravicová strana poněkud směšně. Ale taky pramálo nebezpečně, což by se ve skutečnosti „matroně Merkelové“, jak ji Vůdce v knize nazývá, asi nelíbilo.

Komik Adolf Hitler se ve Vermesově příběhu stal opěvovanou hvězdou. Zase se objevil na výsluní a navíc se stejnými myšlenkami jako kdysi. Jenom je tentokrát každý chápal jako ironii vypovídající o přesném opaku.

Timur Vermes: Už je tady zas (Er ist wieder da)
[Překlad: Michaela Škultéty]. Praha: Argo, 2013. 367 stran.

Spustit audio