Už dávno ti chci něco říct

2. leden 2004

Už od svých literárních prvopočátků preferovala kanadská spisovatelka Alice Munroová žánr povídky. Připadá jí útvarem "svobodnějším", protože v ní lze využívat náznaků i pro větší časové rozpětí ve srovnání s výpravnými pasážemi a popisy v románu. Jako studentka Univerzity západního Ontaria uveřejňuje Alice první vlastní výtvory ve studentském časopise své alma mater. Bohatství a poezii příštích témat pak uplatňuje už v plné míře při spolupráci s newyorským a poté i dalšími americkými časopisy, kdy za své povídky získává několik významných cen a vstupuje do povědomí čtenářů jako spisovatelka americké literární scény.

Samozřejmě nepřestává být autorkou bytostně kanadskou. Prostředí provincie Ontario či okolí města Ottawy, odkud pocházela její matka, to vše je dějištěm jejích povídek a stejně tak jimi prochází jako protagonistka ona sama se svými osudy a zážitky. Muži tu zastávají většinou role podružné - jako bývalí partneři a strůjci zklamání (např. v povídce Už dávno ti chci něco říct, po níž je pojmenována celá sbírka, dále Pohlednice nebo Látka). Výbor povídek Munroové, poprvé česky vydaných v nakladatelství Paseka, nabízí výběrový průřez její tvorbou. Je přehlídkou kompaktních dialogů vždy působivě navozujících atmosféru krátkého literárního útvaru, konfrontovaného s dalším slovesným rámcem (v případě povídky Děti zůstanou tady také mytologickým). Svá literární dítka nazývá autorka "povídkovými domy", jež s přibývající zkušeností zdokonaluje směrem k jednoduchosti. Podle jejího názoru jsou ve srovnání s dřívějšími "lépe vyprávěné". Jde o povídkové soubory devadesátých let, jako jsou Láska dobré ženy, Přítel mého mládí či nejnovější sbírka nazvaná Nepřítel, kamarád, nápadník, milenec, manžel, vydaná v roce 200l. Svým "povídkovým domům" zůstává autorka věrná. Jsou otevřené a vybízejí k návštěvě i nahlédnutí pod povrch reality běžně se odvíjejících dějů. A třebaže se na jejím kontě objevila i kniha Životy dívek a žen, považovaná za román, vrací se opět k útvaru, jehož sevřenost jí dává možnost plně vyjádřit konkrétní pocity jako reakci na vše, co život denně přináší. Nechť tedy čtenář přijme bez obav pozvání do barvitých, groteskních i bizarních, ale vždy s literární brilancí vybavených komnat Munroové "povídkových domů".

Už dávno ti chci něco říct

Recenze Karly Ladwigové

Literární matiné je pořad, který na svých vlnách vysílá ČRo České Budějovice. Internetovou podobu celého pořadu najdete zde.

autor: Hana Krejčová
Spustit audio