Uvnitř velkých mlhovin. Nina Marinová vybírá písně z vesmíru

26. únor 2023

Šestadvacátého února před 407 lety neměl italský astronom a matematik Galileo Galilei zrovna nejlepší den. Vyloučila ho katolická církev a dostal zákaz šířit své poznatky o tom, že Země se točí kolem Slunce a ne Slunce kolem Země, jak se psalo v učebnicích.

Kdoví jak se tehdy cítil, když se díval na oblohu posetou hvězdami. Na jeho počest si budeme v dnešním Sedmém nebi pouštět písničky inspirované vesmírem, hvězdami, planetami a také jejich případnými obyvateli, například dvěma mužíčky létajícími v talíři, o kterých zpívá Ella Fitzgerald.

Eric Idle z Monty Python vám zazpívá písničku schválenou astronomy, kteří tvrdí, že je po většině přesná a tedy, že naše Země se skutečně točí kolem své osy rychlostí asi 900 mil/h (1500km/h), kolem Slunce si to fičí 19 mil/s (30km/s) a že se opravdu nacházíme asi 30.000 světelných let od centra naší galaxie. Popularitu této písně mezi vědeckou komunitou potvrzuje i fakt, že jednu z jejích verzí nazpíval i samotný Stephen Hawking.

Když jsou astronautky a astronauti na kosmické misi, téměř každé ráno je místo budíku budí písnička speciálně vybrána jako překvapení pro tento účel. NASA vede veřejně dostupný dokument o tom, jaká písnička to byla který den. Můžete se na něj podívat tady. Dočtete se tam například, kolikrát na palubě raketoplánu zazněl třeba Rocket Man od Eltona Johna a jaká písnička byla posádce ISS poprvé zahrána ze Země naživo.

K poctě komety C/2022 E3 (ZTF), která tento měsíc přelétá naší oblohou a pravděpodobně se již do naší sluneční soustavy nikdy nevrátí, nám zazpívá Yvonne Sanchez v písni z povedeného alba Planety klavíristy a skladatele Mateje Benka. Uslyšíte i poctu měsíci, Marsu nebo třeba planety podobné Zemi.

Spustit audio