Uvidíme 50 tisíc pozitivně testovaných denně, pak nám dojdou PCR testy, říká matematik René Levínský

18. leden 2022

Počet nových případů výrazně roste kvůli šíření nakažlivější varianty omikron. „Dostaneme se někam na 50 tisíc lidí denně. Víc neuvidíme, protože nám pak dojdou PCR testy,“ tvrdí matematik René Levínský z Centra pro modelování biologických a společenských procesů. Otevřená podle něj zůstává otázka, jak se nárůst projeví v obsazenosti nemocnic.

Hlavní evoluční výhodou varianty omikron je nejspíš to, že dokáže obejít imunitu danou očkováním nebo proděláním nemoci. „Není to úplně tak, že by omikron byl slabé zvíře. Ale je to zvíře, které napadá silné lidi, kteří si s ním umí poradit,“ vysvětluje Levínský, proč máme stále relativně málo hospitalizovaných.

Není to úplně tak, že by omikron byl slabé zvíře. Ale je to zvíře, které napadá silné lidi, kteří si s ním umí poradit.
René Levínský

Vlna omikronu bude podle jeho názoru kulminovat na začátku února, už teď je například v Praze počet nových případů nejvyšší za celou dobu pandemie. Stále ale není jasné, kolik z pozitivně testovaných nakonec skončí v nemocnici. Zatímco v Dánsku nebo Velké Británii je hospitalizováno asi jedno procento pozitivních, ve Spojených státech to jsou tři procenta.

Čtěte také

„Riziko, že se nám přeplní nemocnice, není tak vysoké. Je mnohem větší riziko, že pozitivní bude spousta lidí a mohli bychom mít velké problémy s kritickou infrastrukturou, pokud bude v jednu chvíli příliš mnoho lidí v karanténě, nebo v izolaci,“ podotýká.

Levínský proto oceňuje, že vláda zkrátila dobu karantény na pět dní, jak prosazovala i Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Pro lidi v karanténě by také měl začít platit princip test to stay, tedy pravidelné testováni tak, aby lidé s negativním testem mohli nadále pracovat.

Nejde jen o posilující dávku, ale o to, jak dlouhý čas uplynul od jakékoliv dávky. Pokud jsme krátce po té první, tak je to pořád dobré.
René Levínský

Proti omikronu chrání společnost očkování. A naočkovat se teď mohou i ti, kteří dosud žádnou dávku nedostali, zdůrazňuje Levínský:

Čtěte také

„Jde o to, jak dlouhý čas uplynul od očkování, od jakékoliv dávky. Pokud jsme relativně krátce po první dávce, tak je to pořád dobré. Proto je důležité, aby šli na posilovací dávku všichni, kteří mohou. Ale nejsou ztraceni ani ti, kteří zatím žádnou dávku nemají. Když teď půjdou na tu první, bude je chránit.“

Vláda kapitulovala

Nové vládě matematik vytýká zejména to, že ustupuje od trasování. „Já bych si to dovolil nazvat kapitulací. Samozřejmě nevytrasujeme všechny. Ale jestliže jeden člověk s omikronem nakazí další tři, tak i když odchytíme jen třetinu, tak se počty zdvojnásobí za šest dní, ne za tři a půl dne. To je maximum, kam směřujeme. Je pravda, že s omikronem se víceméně všichni setkáme,“ připouští.

Jestliže člověk s omikronem nakazí další tři, tak i když odchytíme jen třetinu, tak se počty zdvojnásobí za šest dní, ne za tři a půl dne.
René Levínský

Levínský také nesouhlasí s tím, aby do práce chodili lidé, kteří mají pozitivní antigenní test.

„To mi přijde, že není výhodné. V té chvíli to možná ušetří jednoho člověka, který může řídit metro, ale pravděpodobnost, že nakazí někoho dalšího, je vyšší, než kdyby ten člověk byl doma,“ upozorňuje s tím, že si tak zaděláváme na problémy.

Musíme vymýšlet další nesmysly, jak motivovat lidi k tomu, aby se očkovali.
René Levínský

Vláda také upustila od povinného očkování, které Levínský dlouhodobě prosazuje. Nyní je prý sice očkování dobrovolné, bez něj ale lidé řadu věcí dělat nemohou. „To mi přijde pokrytecké. Musíme vymýšlet další nesmysly, jak motivovat lidi k tomu, aby se očkovali. Motivujeme je tak, že mohou tam a tam chodit bez testu, a kvůli tomu se ta epidemie horší,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Poukazuje přitom na to, že v Česku kvůli koronaviru zbytečně zemřelo okolo 40 tisíc lidí, jak ukazují počty nadúmrtí ve srovnání s jinými lety. Podobně špatně jsou na tom i další postkomunistické země, včetně dvou východních spolkových zemí Saska a Durynska.

„Nedůvěra k autoritám a ke státu je důsledek toho, že jsme v 90. letech s vaničkou vylili i dítě. Když jsme řekli, že stát nepotřebujeme, protože je to zlo, tak teď vidíme, že ty instituce nefungují. A jsme ve velkých problémech,“ uzavírá.

Kolik lidí by mohlo kvůli omikronu skončit v nemocnici? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.