Útoky na Srí Lance signalizují nástup nové fáze terorismu

Komentář na stránkách agentury Bloomberg k velikonočnímu teroru na Srí Lance varuje před nejnovější metamorfózou takzvaného Islámského státu. Autorem článku je penzionovaný americký admirál James Stavridis, podle něhož se někdejší samozvaný chalífát změnil v internetovou organizaci, motivující nenávistné buňky na mnoha místech planety. 

Útoky si na Srí Lance vyžádaly přes 350 obětí. Stavridis soudí, že svým rozsahem dalekosáhle předčily možnosti místních muslimských radikálů. Až dosud se srílanská džihádistická skupina národní Tauhíd džamáate zaměřovala jen na relativně neškodné znesvěcování buddhistických soch.

Jan Fingerland: Proč se obětí krvavých Velikonoc stali křesťané

Teroristické útoky na Srí Lance

Křesťanské kostely se staly terčem extremistických útoků už mnohokrát. Vždy je tu ale něco specifického, například proč na Srí Lance a proč právě teď.

Představa, že by tato organizace dokázala koordinovaně udeřit na devíti místech ostrova, je vysoce nepravděpodobná. Modus operandi ukazuje spíše na Islámský stát, který se ostatně k útokům přihlásil.

Každopádně tato teroristická organizace se varovným způsobem globalizuje, míní komentář pro Bloomberg. Podle něho vstupujeme do nové fáze terorismu, kterou pomocí počítačové terminologie označuje jako terorismus verze 3.0.

Terorismus jako software

Vývoj mezinárodního teroru opravdu trochu připomíná nové edice počítačového softwaru – s každým desetiletím se obměňuje a zdokonaluje. Verzi 1.0 představovaly italské Rudé brigády, německá skupina Baader-Meinhofová, Světlá stezka v Peru či Organizace pro osvobození Palestiny. Teror 2.0 přišel po pádu Berlínské zdi, kdy se zformovaly Al-Káida, hnutí Šabáb či Boko Haram.

Ivan Hoffman: Možnosti dialogu

Smutek při pohřbívání obětí bombových útoku na Srí Lance

Stovky křesťanů zabitých muslimy na Srí Lance jsou prý odvetou za útok na muslimy na Novém Zélandu, který zas byl odvetou za předchozí útoky muslimů na křesťany i jiné nevěřící.

A verze 3.0 jsme se dočkali v podání Islámského státu – mimořádně ničivé, globálně rozptýlené, finančně zajištěné a v destrukci velmi vynalézavé skupiny, vykresluje James Stavridis. Připouští, že Západ dokázal okupovat jeho územní základnu a geograficky zlikvidovat samozvaný chalífát v Iráku a Sýrii. Jenomže organizace se změnila. Je z ní síť operující na internetu, schopná provádět složité útoky kdekoli. Své teroristické buňky umí rozmístit globálně.

V byznysové terminologii se z ní stala nadnárodní společnost, osvobozená od nákladného a časově náročného provozu na jednom místě – stačí se podívat na mapu útoků inspirovaných Islámským státem. Organizace tak dokázala to, o čem se Al-Káidě zřejmě ani nesnilo. A podle komentáře není pochyb, že smrtící údery budou pokračovat, stejně jako snahy opatřit si zbraně hromadného ničení – chemické, biologické, nukleární či kybernetické.

To vše se děje v situaci, kdy Spojené státy opouštějí stávající strategii boje proti terorismu, aby čelily geopolitickým výzvám ze strany Ruska a Číny. Otázkou je, co Evropané a Američané udělají s pokračující hrozbou.

Globální rakovina

Podle autora, vysloužilého amerického admirála, je třeba proti skupině radikalizující své aktivisty pomocí internetu postupovat na třech frontách. Zaprvé je třeba vést boj s Islámským státem na mezinárodní úrovni. Koalice proti tomuto vražednému uskupení čítá přes 70 zemí a vznikla za administrativy prezidenta Obamy.

Na jihu Filipín vzniká nová muslimská autonomie. Má být „vakcínou proti terorismu“

Kampaň před referendem: stoupenci nové autonomie

Voliči v celkem pěti provinciích na jihu Filipín dnes (21. ledna) vyrazili do volebních místností, aby v referendu rozhodli o vzniku a přesné územní podobě posílené muslimské autonomie pod názvem Bangsamoro. Ta by měla podle představ vlády do tohoto neklidného koutu ostrovní země po půl století ozbrojených střetů přinést kýžený mír a prosperitu.

Současný nájemník Bílého domu Donald Trump nicméně odvolal její hlavní tvůrce, exgenerála Johna Allena a diplomata Bretta McGurka. Spojené státy by přitom místo tvrzení o splněné misi měly opět fungovat jako hlavní tahoun protiteroristické kampaně. 

Zadruhé je prý potřeba zkvalitnit spolupráci tajných služeb, diplomacie i rozvojových agentur. A třetím nezbytným článkem je spolupráce soukromé a veřejné sféry. Jinými slovy, do budoucna se neobejdeme bez sdílení informací s nevládními organizacemi, jakými jsou Interpol, Červený kříž, Červený půlměsíc, Lékaři bez hranic a další. Ty totiž mimo jiné potírají chudobu a nemoci a další příčiny hojně využívané náboráři terorismu.

Podle Stavridise je zapotřebí také kooperace s technologickými giganty, zejména s Googlem. Terorismus verze 3.0 se totiž podle komentáře bude dál šířit jako globální rakovina, akcelerovaná vlivem a mocí internetu.

Nestačí konvenční vojenské zásahy jako v Sýrii a Iráku. Je třeba využít všech nástrojů 21. století. Jen tak lze hrozbu zastavit a nakonec ji přemoci, apeluje Stavridis.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.