ÚTERÝ 7. 11.

7. listopad 2006

9. festival swingové hudby vyvrcholil v Národním domě, oznamují dále Lidovky. Pouze třídenní, na pohled neokázalá akce dokázala soustředit několikanásobně větší pozornost swingumilovného obecenstva než ve stejných dnech dobíhající Mezinárodní jazzový festival.

Deník nás dále upozorňuje na dokumentární cyklus České televize Od okupace přes normalizaci k revoluci, který začal včera. Dnes nabídne druhý díl s výmluvným titulem Bezmocní u moci. Díly třetí a čtvrtý jsou na 2. programu příští pondělí a úterý. Pátou poslední část, kterou autoři uvozují otázkou A co s komunisty, uvidíme 17. listopadu.

Jednou z nejotevřenějších, ale zároveň i nejskromnějších každoročních akcí české kultury je podle Petra Pavlovského z Hospodářských novin festival Přelet nad loutkářským hnízdem. Šestnáctý ročník této přehlídky, která se uskutečnila v pražském divadle Minor o uplynulém víkendu, nabídl výběr toho nejlepšího, co se v českém loutkářství odehrávalo během minulé divadelní sezóny.

Mladá fronta Dnes nám představuje výroční CD a DVD slovenského zpěváka Miroslava Žbirky. Dvojalbum se jmenuje The Best of Tour 2006 a je vlastně takovou oslavou toho, že příští rok to bude třicet let, kdy tehdy kytarista a zpěvák skupiny Modus složil první československý hit Zažni. Ve stejné době uplyne také čtvrtstoletí od doby, kdy Žbirka definitivně opustil skupinu Modus a nastoupil na sólovou dráhu.

Newyorské divadlo Miler bylo naplněné očekáváním. Pozvání Kolumbijské univerzity přijal letošní nositel Nobelovy ceny za literaturu, turecký spisovatel Orham Pamuk, který proslul i svými výroky o těžko uznávané turecké vině na genocidě Arménů a smrti tisíců Kurdů . Za ně byl ve své zemi souzen, v zahraničí však oceňován pro odvahu vyslovit potlačované pravdy. Více Mladá fronta.

Stačilo jedno promítání a britské pochyby o nové bondovce nahradil jásot, píše dále Mladá fronta. Recenze překypují superlativy. James Bond v podání nováčka Daniela Craiga je prý velkolepý a dokonalý. Dokonce je srovnáván s prvním a nejváženějším z bondovských představitelů. Prý připomíná Seana Conneryho v jeho nejlepší éře a nebo že kráčí s jistotou v Conneryho starých rukodělných botách. Britští novináři přitom upozorňují, že Creigův agent 007 je tvrdší, než jeho předchůdci. Casino Royale podle nich znamená zlom v dosavadním stereotypu superšpiona minulosti.

Deník Právo nám přibližuje nedělní dražbu současného českého umění, která se konala v Konferenčním centru v City v Praze.

autor: Jana Patáková
Spustit audio