ÚTERÝ 10. 10.

10. říjen 2006

Stejně jako naše Mozaika, tak i celostátní deníky oznamují výsledky dvanáctého ročníku Czech Press Photo. Mezinárodní porota včera rozdala ceny. Fotografií roku 2006 se stal snímek Michala Čížka, který zachytil poradu politiků po volbách.

00450984.jpeg

Pražská autorka Magdaléna Platzová vydala svou třetí prozu Aaronů skok. Hodnocení Lidových novin je vysoké. Ondřej Horák soudí, že po prvních knihách po kterých zůstal rozpačitý dojem, se může zdát, že jde o jinou autorku. Autorku s výrazem nepoměrně uvolněnějším, a tím silnějším a věrohodnějším.

Další událost, kterou se zabývá Mozaika i naše deníky Je inscenace Petera Brooka Sizwe Banzi je mrtev v divadle Archa. V Lidových novinách Jana Machalická píše, že Brook vytěžil maximum a herci svou imaginací a hravostí jen potvrzují nakončící možnosti divadla. Kateřinu Kolářovou z Mladé fronty výkony herců povznesly do kategorie zážitků. Magdalena Čechlovská v Hospodářských novinách píše, že Brooksova verze není aktualizovaná, jiskří ale emocemi, opravdovostí i protestem s takovou intenzitou, že je snadné si za Afričany v apartheidu dosadit jiná etnika.

00450277.jpeg

Mirka Spáčilová v Mladé frontě rozebírá sledovanost našich televizí. Novinky nás prý moc nezaujaly. Největší odezvu mají třetí řady osvědčených pořadů.

Deník nám také přibližuje křest DVD, které vzniklo na přání diváků. Legendární seriál Taková normální rodinka pokřtili stylově Jana Štěpánková a Jaromír Hanzlík. Šampaňské nahradila dávka Cyankálů, které vyznávala seriálová babička Marie Rosůlková, milovnice detektivek.

Trvalo víc, než patnáct let, aby se vše české stalo výsostným encyklopedickým námětem. Loni na podzim vydal Knižní klub pětisetstránkovou publikaci Česko. Nyní se na trhu objevil ještě obsáhlejší počin. Ottova encyklopedie Česká republika neohromuje jen objemem, ale i váhou a cenou. Čtrnáct kilo a 5999 korun z ní dělá nejtěžší a nejdražší původní titul, který se od roku 1989 v jediném setu prodával.

Do titulu své hry Modrá, modrá, modrá vložil ironik Zoltán Egressy slova, která si notuje akrobatka na laně Jahůdka z kočovného maďarského cirkusu Filadelfia. Egressy hru o krachující šmírácké kompanii z blíže nespecifikovaného regionu daleko od Budapešti napsal v roce 2000. Českou premiéru v režii Igora Stránského měla hra koncem září ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Na dnešek a následující dva dny jsou ohlášeny reprízy. Píší Hospodářské noviny.

Deník Právo nám přináší rozhovor s azerbájdžánskou jazzovou pianistkou a zpěvačkou Azzizou Mustafou Zadeh, která vystoupí dnes v Praze na festivalu Struny podzimu.

V těchto dnech vychází první kniha zpravodaje Miroslava Konvalinky nazvaná Amerika bez iluzí. Zpravodaj Českého rozhlasu v ní spojuje reportáže, poznámky a fejetony z prvních pěti let po teroristických útocích proti USA, kdy prý měl jak sám řekl Právu, jedinečnou příležitost poznat přímo tam běžný život Američanů až do letošního jara.

Spustit audio