Ústecké činoherní studio uvede na druhé scéně první letošní premiéru. Hru Paškál

28. září 2018

Ústecké činoherní studio zahajuje 47. sezónu první premiérou na studiové scéně – v tzv. „Obejváku“.

Režisér Jiří Pokorný se vrací znovu na ústeckou činoherní scénu, tentokrát s černou komedií pro tři herce s názvem Paškál.

Jarol Ostraval ji napsal přímo na míru druhé scéně Činoheráku. „Dostal jsem zadání, aby ta hra byla divácky přitažlivá, měla žánrové rysy grotesky a gangsterky, a také aby tam byla příměs něčeho vážného,“ popisuje práci na nové hře její režisér Jiří Pokorný.

V hlavní roli se objeví herečka Lucie Roznětínská. Ztvárnila psychopatickou zlodějku Barboru. Lukáš Černoch hraje kněze Mojmíra, který se stane jejím rukojmím.

Ředitel Činoherního studia Jiří Trnka hraje policejního psychologa a objevuje se na scéně spoře oblečený. „Když jsem si to přečetl, tak jsem si tak říkal, za co se mi ten Jiří mstí,“ směje se Jiří A. Trnka, „nicméně je skvělý režisér, který umí motivovat herce, a výstup ve spodním prádle je nadsázka,“ vysvětluje, jak se s úkolem vyrovnal.

Činoherní studio otevře novou hrou zároveň zrekonstruované prostory ve třetím patře – Obejvák. Za názvem scény stojí rovněž režisér Jiří Pokorný. „Byla tady vize, jak tento prostor pojmenovávat. Tímto ale má Činoherní studio dvě scény, kde se bude zkoušet a hrát pravidelně. Tím se začíná formulovat druhá osa dramaturgie divadla,“ dodává režisér hry Paškál Jiří Pokorný.

Premiéra proběhne v pátek 28. září v ústeckém Činoherním studiu v 19 hodin. Další představení se na druhé scéně Činoherního studia uskuteční v pondělí 1. a 9. října.

autoři: Renáta Filipi , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související