Úspěchy, které se u nás neslaví

8. srpen 2003

Taneční konzervatoř hlavního města Prahy měla důvod k oslavám. Jen dva absolventské koncerty ve Stavovském divadle a závěrečný koncert posluchačů ve Velkém sále Městské knihovny na zakončení školního roku předvedly, co všechno se musí člověk v mládí naučit, aby se mohl stát profesionálním tanečníkem světové úrovně.

Pouze z programu se divák dočetl o četných zahraničních představeních školy a o prvních cenách z 23. ročníku mezinárodní baletní soutěže Prix Carpeaux ve Francii. U nás se už považuje za samozřejmé, že posluchači a poté i absolventi konzervatoře získávají různě po světě zlaté, stříbrné, bronzové medaile, stipendia na zahraniční stáže a nabídky angažmá do baletních souborů. V zahraničních programech se u jména každého úspěšného baletního umělce uvádí, kde se narodil a v jaké škole, případně u kterého profesora si osvojil základy své umělecké profese. A tak se název Taneční konzervatoř hlavního města Prahy opakovně objevuje mezi institucemi, jako jsou Královská baletní škola v Londýně, Baletní škola Pařížské opery, Akademie A. Vaganovové v Petrohradě nebo Choreografické učiliště v Moskvě.

Vystoupení posluchačů Taneční konzervatoře Praha

Odbornou prestiž školy zvýraznil v závěru sezony mimořádný úspěch dvou absolventů, kteří zazářili na špičce světového baletu jako laureáti "baletních Oskarů". Mezinárodní porota, která od roku 1992 pod záštitou UNESCO hodnotí každoročně umělecké výsledky předních baletních scén světa a uděluje Prix Benois de la Danse za nejlepší ztvárnění taneční role, za nejlepší choreografii, za celoživotní dílo a v posledních letech též za nejlepší práci hudebního skladatele, scénografii a cenu "Za život v umění", jmenovala dvakrát po sobě nejlepším tanečníkem roku interprety, odchované "českou baletní školou". Loni Jiřího Bubeníka, sólistu Baletu Johna Neumeiera Státní opery v Hamburku, který absolvoval v roce 1993, letos Lukáše Slavického, sólistu Bavorského státního baletu v Mnichově, absolventa z roku 1999. Oba nastoupili do zahraničních angažmá rovnou po ukončení studia, stejně jako řada dalších, kteří odešli do Velké Británie, Německa, Finska, Kanady, Rakouska, Ruska, USA atd. Dva tituly laureátů Prix Benois de la Danse, udělené bezprostředně po sobě v tak exponované mezinárodní konkurenci (letos se poprvé účastnily i asijské země), jsou obrovským úspěchem nejen obou mladých umělců, ale též pedagogických metod školy, která jim dal profesionální umělecké základy.

Baletní umění Lukáše Slavického

Není bez zajímavosti, že na místě šéfa Bavorského státního baletu působí od roku 1998 Ivan Liška, absolvent Taneční konzervatoře Praha z roku 1969, který po krátkém angažmá v pražském Národním divadle protančil jako sólista předními světovými baletními scénami, a že jedním z prvních laureátů Prix Benois de la Danse v oblasti choreografie se stal mnoha cenami a řády ověnčený Jiří Kylián, absolvent pražské konzervatoře z roku 1967, šéf a choreograf Nizozemského tanečního divadla v Haagu.

autor: Jana Hošková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.