Úsekové radary u nemocnice v Chrudimi zatím nebudou, příprava se komplikuje

21. srpen 2018 09:05

Radarovou zbraň na neposlušné řidiče Chrudim zatím nepoužije. Vedení města chtělo mít pod dohledem silnici kolem nemocnice ve směru na Slatiňany. Úsekové radary tam měly být namontované už po prázdninách. Teď to ale vypadá na několikaměsíční skluz.

Přípravy se zdržely při výběru firmy, která radary dodá. Chrudimští zastupitelé už zakázku schválili a město si chtělo techniku pronajmout na pět let za dva miliony korun. Ostatní účastníci soutěže ale měly výhrady a podle chrudimského místostarosty za ČSSD Jaroslava Trávníčka také nebyla záruka, že vybraná firma cenu dodrží. Radnice se proto rozhodla tendr zrušit a vypsat znovu.

Chrudimská radnice radary u nemocnice chce proto, že je to rovný úsek, kde řidiči často porušují povolenou rychlost.

Na padesátce stovkou

Chrudim tam nechala provést zkušební měření a výsledky nebyly dobré. Ze 65 tisíc aut jen 18 tisíc nepřekročilo nejvyšší povolenou rychlost. Výjimkou nebylo třeba ani dvojnásobné překročení povolené padesátky.

Radary se Litomyšli vyplatily. Za rok vynesly přes 17 milionů

Úsekový radar na silnici I/35 v Litomyšli

Nákup úsekových radarů na měření rychlosti se litomyšlské radnici vyplatil. Od loňského do letošního června městu vynesly skoro 17,2 milionů korun. Redaktor Českého rozhlasu Josef Ženatý to zjistil na základě žádosti podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Plánované radary dokážou změřit okamžitou rychlost, ale i rychlost v daném úseku. Zároveň technika také dokáže zaznamenat, jestli místem neprojíždí něco, co tam nepatří. Silnici by totiž neměly využívat nákladní soupravy, což ale v praxi úplně neplatí.

Opakování soutěže na dodavatele může znamenat zpoždění až tři měsíce. Zároveň bude nutný zkušební provoz k nastavení celého systému, který by měl trvat zhruba stejnou dobu. Velmi pravděpodobně tak radary řidiče u chrudimské nemocnice letos hlídat nezačnou.

Spustit audio

Související