„Urban“ Lucie Skřivánkové a Iry Svobodové

20. prosinec 2012

V The Chemistry Gallery ve funkcionalistické budově bývalých Elektrických podniků na Bubenském nábřeží v Praze 7-Holešovicích vystavují pod názvem „Urban“ své nefigurativní malby dvě mladé malířky, nedávné absolventky ateliéru Michaela Rittsteina na pražské Akademii výtvarných umění – Lucie Jindrák Skřivánková, ročník 1982, a o čtyři roky mladší Ira Svobodová.

Hlavním tématem obou malířek je prostor a v jejich tvorbě hraje důležitou roli i místo. Zatímco pro Lucii Skřivánkovou je důležité konkrétní místo, konkrétní architektonický prostor spojený s osobními vzpomínkami a zážitky, Ira Svobodová svůj abstraktně pojatý architektonický prostor teprve vytváří a posléze vymezuje čistou geometrickou linií.

Obě autorky – Lucii Skřivánkovou a Iru Svobodovou – si v Chemistry Gallery pozval k mikrofonu Karel Oujezdský. Požádal je, aby samy vyjádřily svůj vztah jak k místu tak i k prostorám, s nimiž na svých obrazech pracují. Jako první hovoří Lucie Skřivánková.

Výstavu jejich obrazů nazvanou „Urban“ si můžete v The Chemistry Gallery v Bubenské ulicic v Praze 7-Holešovicích prohlédnout do 13. ledna.

Spustit audio