Uprostřed stojí ten, kterého neznáte. Vydejte se po stopách Číhošťského zázraku a umučeného kněze Josefa Toufara

24. únor 2020

Tragický příběh se začal odehrávat 11. prosince roku 1949, kdy se podle očitých svědků během kázání pátera Toufara sám od sebe několikrát pohnul krucifix v číhošťském kostelíku. „Číhošťský zázrak“ se stal pro komunistickou totalitní moc záminkou ke konfrontaci s katolickou církví. Poslechněte si dvoudílný dokument Miloše Doležala.

V prvním dílu sledujeme především cestu pátera Toufara až k osudnému okamžiku, druhý díl popisuje otřesné okolnosti farářova zatčení, týrání a jeho předčasné smrti. Josef Toufar byl v lednu 1950 zatčen StB a převezen do proticírkevního vyšetřovacího oddělení ve Valdicích u Jičína. Zde jej nutili za použití brutálního způsobu mučení k doznání, že pohyb křížku je podvod, který sám zinscenoval. Na následky mučení StB zemřel 25. února 1950.

Básník, spisovatel a publicista Miloš Doležal v Čihošti

O třetí neděli adventní, 11. prosince roku 1949, kázal Klement Gottwald na sjezdu revolučních odborů své evangelium třídní nenávisti. Tentýž den kázal v obci Číhošť na Vysočině prostý kněz Josef Toufar na téma „uprostřed nás stojí ten, kterého neznáte“. Kříž s Kristem se podle očitých svědků při jeho kázání několikrát pohnul. Znamení? Zázrak? Přinejmenším vynikající záminka pro Státní bezpečnost k otevřenému a exemplárnímu útoku na katolickou církev. Zatčení pátera Toufara a následující vyšetřování, které ve své zuřivosti přivodilo brzkou Toufarovu smrt, jen potvrdilo, v jakém duchu se ponesou další léta vlády jedné strany.

Autor dokumentu, básník a publicista Miloš Doležal, po léta shromažďoval podrobnosti a svědectví ze života pátera Josefa Toufara. Jeho ucelený příběh zpracoval v knize Jako bychom zemřít měli.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio