United Islands chtějí objevovat, říká dramaturgyně festivalu Kateřina Končelíková

19. červen 2018

V pražském Karlíně se v pátek a v sobotu 22.–23. června odehraje 15. ročník festivalu United Islands of Prague. Největším objevem bude pro české publikum anglická kapela Arcane Roots.

Festival United Islands of Prague se podle jeho dramaturgyně Kateřiny Končelíkové zaměřuje na nové talenty a objevy. Letos je největším zahraničním objevem a zároveň headlinerem anglická kapela Arcane Roots, která hraje progresivní rock s prvky hardcoru. Se svou energickou show přijedou mimo jiné i německá indie kapela Leoniden nebo rakouská indie-rocková kapela At Pavillon, kterou se organizátoři snažili zamluvit už předešlé dva ročníky.

„Při domlouvání kapel spolupracujeme s ambasádami a kulturními centry jako jsou například Rakouské kulturní fórum, mexická a německá ambasáda nebo Portugalský institut. Bez nich by to nešlo,“ dodává dramaturgyně. „Menší kapely festival často znají a jsou vděčné, když je pozveme. Většina ale zahraje jen jednou a na další ročníky se nevrací,“ upřesňuje Kateřina Končelíková. Výjimkou je formace Lanugo, která se letos na festival vrací po třech letech.

České objevy zahrají na páteční afterparty

Jan Střítežský: Kameraman je básník

Jan Střítežský

V profesním i soukromém životě rodáka ze Zlína Jana Střítežského neosloví nikdo jinak než Baset. Majitel hlubokého hlasu a ostřížího zraku je za poslední dekádu podepsán pod tak rozmanitými snímky jako Alois Nebel, Křižáček či Prezident Blaník.

Letošní festival se druhým rokem odehrává v pražském Karlíně. Jeho páteří je Křižíkova ulice, podél které jsou rozesety jednotlivé festivalové scény. Na páteční afterparty zahrají vítězné kapely z nově zavedené soutěže Objevy. Vítězem této soutěže, v níž byly zastoupeny především punk-rockové a indie-rockové žánry, se letos stala kapela Baset+ písničkáře a kameramana Jana Střítežského, která se díky tomu představí přímo na hlavní scéně.

Jazz Stage Českého rozhlasu přináší jazz na svěží způsob

Nové kapely se snažil hledat i dramaturg ČRo Jazz Stage a redaktor Českého rozhlasu Jazz Petr Vidomus. „Občas jsem našel něco, co bylo nové i pro mě, například Tibor Feledi Quintet, kteří nedávno získali cenu posluchačů na festivalu Mladí ladí jazz a na United Islands vystoupí v pátek v 17:30“. Doporučuje také zajít na skupinu Nordmann. „Ta kombinuje minimalistické plochy s rockově výbušnými momenty a s excentrickým projevem saxofonisty. Není to rozhodně klasický jazz, jak si ho někteří občas představují,” popisuje Petr Vidomous.

ČRo Jazz je na festivalu United Islands of Prague už osmým rokem a prezentace jazzové stanice na festivalu, který cílí primárně na pop-rockové publikum, se podle dramaturga nevylučuje: „Na ČRo Jazz se snažíme jazz prezentovat svěžím způsobem, sami vyhledáváme nová jména a nehrajeme jen bebop 50. a 60. let. Hledání talentů nebo nových jmen jsme tedy pořád otevřeni.“

Lanugo. Vycházíme z hudebních světů, kterými jsme všichni prošli

V pátek festival zahájí nadžánrové uskupení Lanugo se zpěvačkou Markétou Foukalovou. „My nemáme moc rádi škatulky, protože jsou často hodně zavádějící,“ prozrazuje bubeník kapely Martin Novák. „Spousta našich členů hraje pořád aktivně jazzovou hudbu, ale i spoustu jiných žánrů. Někdo hrává i hudbu klasickou nebo středověkou. A stejně jako spousta dalších kapel vycházíme především z toho, co jsme celý život poslouchali.“ Lanugo v současnosti připravují novou desku, a návštěvníci festivalu se tak můžou těšit na spoustu neoposlouchaných písní.

„I když si to v dnešní době příliš lidí neuvědomuje, vydat CD nosič stojí spoustu peněz. Nová deska je tak pro nás velká radost i velká investice.“ Martin Novák je kromě Lanuga součástí jiných projektů jako jsou Baromantika Lenky Dusilové, David Dorůžka trio nebo Quintet Jaromíra Honzáka a občas improvizačně doprovází středověkou duchovní i světskou hudbu v podání ženského vokálního souboru Tiburtina Ensemble.

Celé vysílání ArtCafé s hudebními ukázkami méně známých kapel, které na konci týdne zahrají na United Islands a které do vysílání vybíral Zdeněk Přidal, si můžete poslechnout zde:

autor: Tomáš Pivoda
Spustit audio

Související