Unikátní podívaná. Na jakou atrakci zve zámecký park v Kostelci nad Orlicí?

5. březen 2021

Louky plné bledulek působí jako sněžné pláně. Předznamenávají blížící se jaro. Přesně takovou podívanou nabízí na přelomu zimy a jara zámecký park Nového zámku v Kostelci nad Orlicí. Jeden z takzvaných „zámků na české Loiře“ je sice v době vládních opatření zavřený, ale zámecký park je možné navštívit celoročně.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí byl postaven v 19. století a v téže době u něj vznik i anglický park. Zdánlivě divoká příroda nabízí na jaře podívanou na nekonečné lány bledulek, v létě na rozkvetlé rododendrony a růže, od září se celý park rozehraje všemi barvami podzimu. Zima zde pak samozřejmě náleží sněhu, protože se zámek nachází v podhůří Orlických hor.

Zámecký park v Kostelci nad Orlicí zarostlý bledulemi

Zámecký park je vyhlášen přírodní rezervací a jedná se tak o nejstarší rezervaci Podorlicka. Architekt Heinrich Koch, který též zámek jako takový vystavěl, využil plně vlastnosti krajiny – ať šlo o údolní nivy, či návrší říčních teras Divoké Orlice. Meandry řeky původně vedly až k zámku místy, kde dnes můžeme vidět pouze slepé rameno. Důvodem změny toku bylo jeho umělé zahrazení v 17. století.

Zámek v Kostelci nad Orlicí

V parku nechybí ani letité vzrostlé stromy, třeba 200 let starý platan, který vítá návštěvníky hned u zámku, nebo duby, z nichž mnohé se pyšní stářím až 360 let. Pod jedním z těchto přírodních pokladů byl nalezen i skutečný poklad – mince z 19 století. V parku roste až na 200 druhů dřevin a mnohé z nich patří k dendrologickým raritám. V takřka divoké přírodě pak není nouze ani o velké množství zvěře.

Unikátem, který jsme zmínili již z kraje, a o němž hovoří i majitel zámku František Kinský, jsou celé hektary rozkvetlých bledulek, které je v parku možné vidět právě na přelomu zimy a jara. Stojí za to vydat se na výlet právě za nimi. 

autor: Filip Jan Zvolský
Spustit audio