Unikátní kniha Imagine: John | Yoko vzdává hold slavnému albu i jednomu z nejdůležitějších uměleckých partnerství

28. leden 2019

Jaký příběh stojí za vznikem slavného alba Imagine Johna Lennona? Kdo se na legendární desce podílel a jak aktéři na natáčení vzpomínají? Vstoupit do soukromého archivu Lennonovy životní partnerky Yoko Ono a objevit nikdy nezveřejněné fotografie i rozhovory s lidmi, kteří na desce i stejnojmenném filmu spolupracovali, nám nyní umožňuje publikace Imagine: John | Yoko.

„Představ si, že neexistují státy ani žádné náboženství. Že není pro co zabíjet či umírat. Představ si všechny lidi žijící v míru." To jsou jen některé z myšlenek, které John Lennon vyjádřil v textu legendární písně Imagine, kterou v roce 1971 vydal na stejnojmenném albu.

Imagine: John | Yoko

Nejen o vzniku skladby, kterou časopis Rolling Stones zařadil v roce 2004 mezi 500 nejlepších a nejvlivnějších skladeb všech dob, vypráví kniha vydaná na přelomu loňského a letošního roku nakladatelstvím CPress. Publikaci Imagine: John | Yoko sestavila a uspořádala Lennonova celoživotní partnerka Yoko Ono. Nabízí v ní neobvyklé množství ekluzivního materiálu včetně nikdy nepublikovaných fotografií, dopisů i rozhovorů.

Imagine: John | Yoko

„Kniha popisuje okolnosti vzniku alba Imagine, což by se samo o sobě mohlo zdát jako velmi úzké téma na to, aby vydalo na knihu. Nicméně díky tomu, že editorkou byla sama Yoko Ono, a pracovala s celým svým archivem, tak toto dílo přibližuje nejen vznik alba jako takový, ale i atmosféru, která se kolem vytvořila,“ říká překladatelka knihy Katarína Belejová.

Imagine: John | Yoko

Jedním z hlavních témat knihy je vztah mezi Yoko Ono a Johnem Lennonem. „Toto téma je v ní zpracováno novým způsobem. Většinou je totiž Yoko Ono nahlížena jako ta, která Beatles rozbila - jako trochu negativní element v celém příběhu. Kniha nám ale tentokrát ukazuje svět, jak ho viděla ona a jak ho možná trochu viděl i John Lennon. Ukazuje nesmírnou sílu a kreativitu, která z jejich vztahu vyvěrala. Byli si velmi blízkými partnery ať už intelektuálně, umělecky nebo citově. Spojovalo je politické nahlížení na svět, potřeba určitého aktivismu. Rozdělovalo je především okolí, které s velkou nelibostí neslo to, že Brit chodí s Japonkou, a ještě starší než je on sám.“

Yoko Johna vnímala jako někoho naprosto zázračného. Někoho, kdo byl schopen změnit svět. A naopak ona pro něj byla obrovskou inspirací. Sám řekl, že měl v životě jenom dva partnery: Paula McCartneyho a Yoko Ono.

V knize se také objevuje zmínka o Imagine Peace Tower. „Je to pocta Johnu Lennonovi od Yoko Ono. Jedná se o světelný objekt umístěný na Islandu. Rozsvěcí se ve dnech, které jsou nějak spjaty s jejich životy – na jejich narozeniny, na den jejich svatby a podobně.“

Imagine: John | Yoko

Veškeré textové i vizuální materiály použité v knize pochází z archivu Yoko Ono, která je i sama vybírala a editovala. „Až 80 % materiálu, který se tam objevuje, ještě nebyl nikde zveřejněný, a proto je kniha unikátním svědectvím o dané době i o tomto albu,“ dodává Katarína Belejová.

Spustit audio